Texaské žebírko
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 300-400 g hovězích kostek (nejlépe ze žeber)
- olej nebo sádlo
- velká cibule
- 1 rovná PL grilovacího koření
- worchestrová omáčka
- asi 5 stroužků česneku
- 1-2 feferonky
- (lze vynechat a nahradit malou špetkou chilli koření)
- vývar na podlití podle potřeby
- malý rajčatový protlak
- ------
- steril. nebo mraž. kukuřice (nemusí být)
- konzerva fazolí
- 2–3 zeleninové papriky
- konzerva krájených loupaných rajčat
- sůl
Postup Texaské žebírko
Postup přípravy receptu
-
Na oleji nebo sádle zpěníme cibuli, až začne žloutnout. Pak přisypeme na kostky nakrájené hovězí maso (nejlépe seříznuté z hovězího žebra), přisypeme lžíci grilovacího koření, rajčatový protlak, přidáme pár kapek worch. omáčky a několik stroužků prolisovaného česneku, 1-2 feferonky (z čerstvých feferonek vyškrábeme semínka), podlijeme vývarem a dusíme v tlakovém hrnci nebo pod pokličkou v troubě téměř do změknutí masa.
Pak přidáme očištěné pokrájené papriky, nakládaná rajčata a fazole, obojí z konzervy (čerstvá rajčata v létě nutno oloupat), můžeme přidat i kukuřici (z konzervy nebo mraženou). Dosolíme a dochutíme.
Kdo nemá rád hodně pálivé, vynechá feferonku a okoření vše nakonec malou špetkou chilli koření. Podávala jsem vždy s krajíčky chleba, ale hodila by se i rýže.
Pro pomalý hrnec: Pokud chceme pokrm dělat v pomalém hrnci, vložíme do něj všechny ingredience (i ve stejném pořadí), které jsou nad oddělující čarou a ty ostatní přidáme postupně, až ke konci vaření. Vhodné hlavně pro letní vaření, protože nemusíme stát u plotny.