Teplý salát z černé čočky, pohankových krup a zeleniny
Recepty, LuštěninySuroviny
- 150 g čočky beluga
- 130 g pohankových krup
- 1 menší cuketa
- 1 žlutá poaprika
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 rajčata
- sůl
- pepř
- tymián
- strouhaný sýr
Postup Teplý salát z černé čočky, pohankových krup a zeleniny
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si zeleninu: papriky, cuketu a rajčata na kostky, cibuli, česnek, celer na drobno. Uvaříme čočku a kroupy (každé zvlášť). Čočku vaříme cca 20 minut dle návodu.
Kroupy propláchneme a dáme si vařit s 1,5x více vody (mírně osolené) než máme krup. Až začne vařit, dáme do ní kroupy a vaříme cca 4 minuty, než se voda vyvaří. Poté necháme pár minut dojít pod pokličkou a hotové lehce zakápneme olivovým olejem. Poté se budeme věnovat zelenině.
Na pánvi opečeme cibuli do sklovita, přidáme česnek a minutu mícháme. Přidáme celer a opékám dokud trochu nezměkne. Takto to uděláme s každou další přidávanou zeleninou, dáváme od nejpevnější po nejměkčí. Cuketu a rajčata necháme naposledy (obsahují spoustu vody a opékáme je pouze chvíli) jinak by byly rozvařené.
Až je veškerá zelenina dostatečně opečená, přisypeme čočku a kroupy, důkladně promícháme a nakonec dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Opět promícháme a ihned podáváme. Na talíři ozdobíme kopečkem strouhaného sýru.