Telecí líčka na červeném víně
Recepty, Jiné masoSuroviny
- Suroviny na líčka:
- 1 kg telecích líček
- 300-400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 2 střední cibule
- 300 ml červeného vína
- 600 ml Demi glace (dá se koupit nebo den předem uvařit v nejhorším případě lze použít i silný vývar)
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 3 větvičky tymiánu
- rozmarýn
- sůl
- mletý pepř
- máslo
- rostlinný olej
- Suroviny na oblohu:
- 1 menší mrkev
- 1 menší petržel
- 4-5 žampiónů
- velkolistá petržel
- Suroviny na bramborovou kaši:
- 1 kg brambor
- smetana
- mléko
- máslo
- sůl
Postup Telecí líčka na červeném víně
Postup přípravy receptu
-
Postup na líčka: Maso osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova, aby se zatáhlo. Opečené maso vyjmeme, do kastrolu přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky, cibuli pokrájenou nahrubo, popřípadě dolijeme trochu oleje a opečeme dohněda. Poté zalijeme červeným vínem, přidáme opečené maso a počkáme, dokud se všechno víno nevyvaří. Zalijeme demi glace, přidáme koření, tymián, rozmarýn a dusíme pod pokličkou na velmi mírném ohni cca 4-5 hodin do úplného změknutí masa.
Následně maso z omáčky vyjmeme a přes jemný cedník omáčku přecedíme. Nepasírujeme! Omáčku můžeme ještě dle potřeby trochu zredukovat. Nakonec ji zahustíme vychlazeným máslem nakrájeným na kostičky. Maso vrátíme do omáčky. Líčka servírujeme s bramborovou kaší, přelité omáčkou a s restovanou směsí hub, zeleniny a petržele.
Postup obloha: Rozpálíme pánvičku, přidáme máslo a opečeme na něm mrkev a petržel nakrájenou na kolečka a žampiony nakrájené na čtvrtky. Přidáme velkolistou petržel a promícháme.
Postup na kaši: Brambory uvaříme do měkka, scedíme a vrátíme na sporák a necháme všechnu zbylou vodu odpařit z brambor. Jakmile se zbavíme zbývající vody, tak brambory pečlivě rozmačkáme. Nejprve přidáme máslo a rozmícháme dohladka. Teprve poté přidáme smetanu a trochu mléka. Obojí jsme předem zahřáli. Dle chuti dosolíme. Kaši necháme před podáváním chvíli odpočinout.