Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 45 dkg hladké mouky
- 160 ml teplé vody
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžičky octa
- 1 velké vejce
- 1 žloutek
- sůl
- 20 větších jablek
- strouhanka
- skořice
- cukr krupice
- 2 vanilkové cukry
- 1 máslo
Postup Tažený štrúdl z komunistické kuchařky
Postup přípravy receptu
-
Na vál vysypeme mouku a uprostřed uděláme důlek.
Smícháme teplou vodu se solí, olejem a octem a rozšleháme vejce. Vylijeme do mouky a vypracujeme těsto.
V troubě si předehřejeme široký hrnec.
Hladké a lesklé těsto rozdělíme na 4 bochánky a dáme odpočívat pod nahřátý hrnec.
Dále si připravíme strouhanku dozlatova opečenou.
Oloupeme celá jablka.
Budeme ještě potřebovat plátno o velikosti 2 větších utěrek. Asi po 45 min pomoučíme plátno a vyválíme z bochánku ovál, pak už těsto vytahuji ručně.
Vytažené těsto na plátně potřu máslem, posypu strouhankou, postrouhám jablky, posypu vanilkovým cukrem, cukrem /asi 3 polévkové lžíce na nohu/, přidám skořici. Zahnu delší strany 2cm dovnitř a pomocí plátna stočím. Po každém otočení mažu máslem. Mazat povrch před pečením i po upečení.
Pečeme na papíru na 190 stupňů cca 50min.