Chana masala (cizrna po indicku)
Recepty, LuštěninySuroviny
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička černého hořčičného semínka
- kousek chili papričky
- 10 celých kari lístků (zelené lístky)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- asi 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 rajčata, pokrájená na kostičky
- mleté chili koření dle chuti
- čerstvě umletý pepř dle chuti
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky směsi kořen chana masala (nebo 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 2 zelené kardamomy, 2 cm kousek celé skořice, ½ lžičky fenyklu)
- sůl
- 2 hrnky uvařené cizrny
Postup Chana masala (cizrna po indicku)
Postup přípravy receptu
-
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm asi 30 sekund rozvonět římský kmín a hořčičné semínko. Poté přidáme chilli papričku a kari lístky a mícháme dalších asi 15 sekund. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji necháme zezlátnout. Poté přidáme prolisovaný česnek a jemně nastrouhaný zázvor a ještě minutu restujeme.
Přisypeme nakrájená rajčata a za stálého míchání restujeme, až jsou rajčata zcela měkká a rozvařená téměř na kaši. Zasypeme koriandrem, kurkumou a směsí chana masala (nebo přidáme zbývající koření).
Přisypeme uvařenou cizrnu, osolíme a přilijeme tolik vody, aby vznikla hustší omáčka. Osolíme podle chuti a 10 minut na malém plameni povaříme, aby se propojily chutě.
Kdo má rád husté omáčky, může část odebrat, rozmixovat a vmíchat do zbývající směsi. Podáváme s rýží nebo chlebovými plackami.