Tagliatelle s cuketovou směsí, sušenými rajčátky a olivami
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 300 g domácích tagliatelle nebo 250 g koupených
- 250 ml cuketové směsi
- 2 lžíce sekaných sušených rajčat v oleji
- 10 černých oliv
- ---------------------------------
- Na domácí cuketovou směs - pro inspiraci:
- 1500 g barevných cuket, nejlépe domácích
- 400 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 plné lžíce sádla nebo 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 400 g loupaných sekaných rajčat (plechovka)
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 3 lžíce kvalitní sójové omáčky
- 3 lžíce balzamikového octu /vinného
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce harissy nebo
- pepř a chilli dle chuti
Postup Tagliatelle s cuketovou směsí, sušenými rajčátky a olivami
Postup přípravy receptu
-
Cuketovou směs jsem použila vlastní, domácí, ale lze použít čerstvé cukety a krátce podusit, okořenit a dochutit dle vlastní chuti.Tagliatelle čerstvé domácí vaříme tak, jako široké nudle, v dostatečném množství osolené vody cca 3 minuty. Koupené dle návodu na obalu.
Uvařené těstoviny slijeme, rozdělíme na talíře, přidáme teplou cuketovou omáčku, sušená rajčátka a nakrájené olivy. Ozdobíme lístky bazalky a ihned podáváme.
Kdyby měl někdo zájem udělat cuketovou směs: Na sádle (nebo oleji) zesklovatíme cibuli, přidáme česnek a cukety nasekané na kostičky, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě 30 minut za občasného míchání. Přidáme vše ostatní a dusíme ještě 15 minut, částečně můžeme rozmixovat. Horkou směs naplníme do čistých skleniček (6-8 ks), zavíčkujeme a dáme do 3/4 ponořené v horké vodě sterilovat na 80° C (jdou ode dna bublinky). Pak vyndáme, otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí označíme a uložíme. Hodí se k těstovinám, pod maso, při grilování nebo na topinky.