Tagliatelle s cuketovou směsí, sušenými rajčátky a olivami

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

300 g domácích tagliatelle nebo 250 g koupených
250 ml cuketové směsi
2 lžíce sekaných sušených rajčat v oleji
10 černých oliv
---------------------------------
Na domácí cuketovou směs - pro inspiraci:
1500 g barevných cuket, nejlépe domácích
400 g cibule
4 stroužky česneku
2 plné lžíce sádla nebo 3 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
400 g loupaných sekaných rajčat (plechovka)
1 lžička nastrouhaného zázvoru
3 lžíce kvalitní sójové omáčky
3 lžíce balzamikového octu /vinného
1 lžíce cukru
2 lžíce harissy nebo
pepř a chilli dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Cuketovou směs jsem použila vlastní, domácí, ale lze použít čerstvé cukety a krátce podusit, okořenit a dochutit dle vlastní chuti.Tagliatelle čerstvé domácí vaříme tak, jako široké nudle, v dostatečném množství osolené vody cca 3 minuty. Koupené dle návodu na obalu.

  2. Uvařené těstoviny slijeme, rozdělíme na talíře, přidáme teplou cuketovou omáčku, sušená rajčátka a nakrájené olivy. Ozdobíme lístky bazalky a ihned podáváme.

  3. Kdyby měl někdo zájem udělat cuketovou směs: Na sádle (nebo oleji) zesklovatíme cibuli, přidáme česnek a cukety nasekané na kostičky, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě 30 minut za občasného míchání. Přidáme vše ostatní a dusíme ještě 15 minut, částečně můžeme rozmixovat. Horkou směs naplníme do čistých skleniček (6-8 ks), zavíčkujeme a dáme do 3/4 ponořené v horké vodě sterilovat na 80° C (jdou ode dna bublinky). Pak vyndáme, otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí označíme a uložíme. Hodí se k těstovinám, pod maso, při grilování nebo na topinky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!