Jablkový koláč s pistáciemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 50 g rozdrcených sušenek (já použila bebe dobré ráno)
- 130 g hladké mouky
- špetka soli
- 40 g třtinového cukru
- 70 g změklého másla
- 25 ml oleje
- Náplň:
- 100 g marcipánu
- 5-6 jablek (nejlépe Granny Smith)
- 25 g rozpuštěného másla
- 25 g třtinového cukru
- Nakonec:
- 50 g meruňkové marmelády
- 1 lžíci jablečné šťávy (já použila meruňový likér a byla to dobrá volba)
- loupané nesolené pistácie na ozdobu
Postup Jablkový koláč s pistáciemi
Postup přípravy receptu
-
Rozdrcené sušenky smícháme s moukou, solí a cukrem, zapracujeme máslo a olej.
Těsto namačkáme do koláčové formy a vytvoříme nízké okraje. Dáme na chvíli do lednice.
Marcipán si rozválíme na co nejtenčí placku tak, aby se nám co nejpřesněji vešla do koláčové formy a opatrně marcipán přendáme na těsto.
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Asi 3 jablka nahrubo nastrouháme a poklademe rovnoměrně na marcipán. Zbytek jablek pokrájíme na tenké plátky, které hustě klademe vedle sebe. Vrch jablek potřeme rozpuštěným máslem a posypeme rovnoměrně třtinovým cukrem.
Pečeme na 180 stupňů cca 50 minut. Jablka musí být krásně zlatavá.
Ihned po vyndání z trouby vrch koláče potřeme rozehřátým džemem smíchaným se lžicí šťávy nebo likéru a posypeme pistáciemi. Necháme zcela vychladnout.