Jablkový koláč s pistáciemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
50 g rozdrcených sušenek (já použila bebe dobré ráno)
130 g hladké mouky
špetka soli
40 g třtinového cukru
70 g změklého másla
25 ml oleje
Náplň:
100 g marcipánu
5-6 jablek (nejlépe Granny Smith)
25 g rozpuštěného másla
25 g třtinového cukru
Nakonec:
50 g meruňkové marmelády
1 lžíci jablečné šťávy (já použila meruňový likér a byla to dobrá volba)
loupané nesolené pistácie na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Rozdrcené sušenky smícháme s moukou, solí a cukrem, zapracujeme máslo a olej.

  2. Těsto namačkáme do koláčové formy a vytvoříme nízké okraje. Dáme na chvíli do lednice.

  3. Marcipán si rozválíme na co nejtenčí placku tak, aby se nám co nejpřesněji vešla do koláčové formy a opatrně marcipán přendáme na těsto.

  4. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Asi 3 jablka nahrubo nastrouháme a poklademe rovnoměrně na marcipán. Zbytek jablek pokrájíme na tenké plátky, které hustě klademe vedle sebe. Vrch jablek potřeme rozpuštěným máslem a posypeme rovnoměrně třtinovým cukrem.

  5. Pečeme na 180 stupňů cca 50 minut. Jablka musí být krásně zlatavá.

  6. Ihned po vyndání z trouby vrch koláče potřeme rozehřátým džemem smíchaným se lžicí šťávy nebo likéru a posypeme pistáciemi. Necháme zcela vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!