Tagliatele bolognese
Recepty, TěstovinySuroviny
- Těstoviny:
- 300 g mouky
- 3 vajíčka
- sůl
- bílý pepř
- Omáčka:
- 100 g pancetta
- 150 g telecího mletého masa
- 150 g hovězího mletého masa
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 celer
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 dcl červeného vína
- 2 dcl bujónu nebo vývaru
- 2 dcl mléka
- 1 lžíce rajčatové omáčky
- 50 g parmazánu
- sůl
- pepř
Postup Tagliatele bolognese
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme omáčku. Cibuli, mrkev a celer oškrábeme, nakrájíme na malé kousíčky a opražíme si je dozlatova na 2 dcl olivovém oleji. Pak přidáme telecí a hovězí mleté maso a mícháme, dokud neztratí barvu krve.
Maso zalijeme 3 dcl domácího vývaru. Pak přidáme půl kila čerstvých, vyzrálých rajčat nebo 500 ml rajčatové omáčky. Nakonec skleničku červeného vína, sůl a bílý pepř podle chuti. Necháme vařit na mírném ohni hodinu a půl. Pokud se nám zdá, že se směs začíná vysušovat, přidáme vývar.
Mezitím si připravíme tagliatelle. Odměříme si 300 g mouky, uděláme do hromádky mouky důlek. Dám do něj 3 vajíčka a začnu zpracovávat těsto. Jakmile je vše spojené, rozválíme na tenký plátek, který necháme vysušit 10 minut.
Poté posypeme moukou, zamotáme a pokrájíme na tenké plátky, které oddělíme a necháme prosušit. Dále si připravíme vodu, nejlépe na 100 g těstovin 1 litr vody, a do ní přidáme mořskou sůl. Do vroucí vody pak vložíme těstoviny.
Scedíme cca po 5 minutách, aby byly těstoviny aldente. Těstoviny vložíme do mísy a přidáme omáčku. Na těstoviny zalité omáčkou nastrouháme parmezán, který omáčku zahustí a propojí s těstovinami.