Sýrový hemenex

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

máslo
100 g plátek eidamu
vejce
sůl
koření podle volby (dobromysl, oregano)

Postup přípravy receptu

  1. Na středně rozpálené máslo na pánvi rozložíme po obvodu plátek sýra rozdělený na 4 až 6 kusů a až se sýr začne tavit, tak do středu vyklepneme vejce. Osolíme, případně okořeníme a smažíme, dokud se sýr neroztaví a vejce neusmaží podle našich představ.

  2. Podáváme na pánvi nebo na talíři (nejlépe nahřátém). Správně udělaný sýr je vespod do oříškova přismahlý a křupavý (ale ne nahořklý) a shora je měkký, až tekoucí. Bílek je jen tak tak sražený a žloutek zůstane tekutý (dohotovení vejce uspíšíme přikrytím pánve poklicí). Podáváme s bílým pečivem, ale prý chutná i s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!