Švestkový koláč od babičky

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 ml mléka
1 kostka droždí
7 lžiček krystalového cukru
2 vejce
500 g polohrubé mouky
2 špetky soli
strouhaná citrónová kůra
100 g sádla do těsta + na potírání
600-1000 g švestek
Drobenka:
100 g polohrubé mouky
50 g hrubé mouky
50 g krupicového cukru
50 g sádla
1/2 lžičky mleté skořice
2 vanilkové cukry

Postup přípravy receptu

  1. V zadělávací míse si připravíme kvásek z droždí, mléka a cukru. Poté přidáme vejce, mouku, sůl, citrónovou kůru a rozpuštěné vlahé sádlo. Těsto řádně propracujeme a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  2. Než nám těsto vykyne, tak si připravíme švestky. Vypeckujeme je a kdo chce menší kousky, tak švestky překrojí na polovinu. Dále si připravíme drobenku z polohrubé a hrubé mouky, cukru, sádla, skořice a vanilkových cukrů.

  3. Vykynuté těsto dáme na vymazaný plech (místo vymazaní můžeme plech vyložit pečícím papírem) a prsty je roztlačíme, můžeme použít i malý váleček.

  4. Poklademe hustě švestkami a posypeme drobenkou. Necháme na plechu asi 20 minut kynout a potom jej pečeme při 180°C asi 40 minut. Po upečení potřeme okraje koláče sádlem. Množství těsta je na 2 menší plechy, nebo 1 velký a 1 menší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!