Švestkový koláč od babičky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí
- 7 lžiček krystalového cukru
- 2 vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 2 špetky soli
- strouhaná citrónová kůra
- 100 g sádla do těsta + na potírání
- 600-1000 g švestek
- Drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g hrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 50 g sádla
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 vanilkové cukry
Postup Švestkový koláč od babičky
Postup přípravy receptu
-
V zadělávací míse si připravíme kvásek z droždí, mléka a cukru. Poté přidáme vejce, mouku, sůl, citrónovou kůru a rozpuštěné vlahé sádlo. Těsto řádně propracujeme a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Než nám těsto vykyne, tak si připravíme švestky. Vypeckujeme je a kdo chce menší kousky, tak švestky překrojí na polovinu. Dále si připravíme drobenku z polohrubé a hrubé mouky, cukru, sádla, skořice a vanilkových cukrů.
Vykynuté těsto dáme na vymazaný plech (místo vymazaní můžeme plech vyložit pečícím papírem) a prsty je roztlačíme, můžeme použít i malý váleček.
Poklademe hustě švestkami a posypeme drobenkou. Necháme na plechu asi 20 minut kynout a potom jej pečeme při 180°C asi 40 minut. Po upečení potřeme okraje koláče sádlem. Množství těsta je na 2 menší plechy, nebo 1 velký a 1 menší.