Švédské rolky s nutelou, ořechy a kardamomem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Těsto
- 2,5 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého droždí
- 1 lžička mletého kardamomu
- špetka soli
- 60 g kokosového oleje či jiného, ideálně neutrálně-chutnajícího
- 1 hrnek rostlinného mléka (použila jsem lískovooříškové...když už, tak už!)
- 1/3 hrnku javorového sirupu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 2 lžíce cizrnové či sójové mouky (není nutné)
- Náplň
- cca 200 g vegan nutelly (či lískovooříškového másla s javorovým sirupem a čokoládou, viz původní recept)
- 1 velké nahrubo nastrouhané jablko
- větší hrst nahrubo nasekaných opražených lískových ořechů
- špetka kardamomu
- Rostlinná šlehačka na potření rolek
Postup Švédské rolky s nutelou, ořechy a kardamomem
Postup přípravy receptu
-
Sušené droždí a kardamom promíchejte ve větší míse.
Rozpusťte kokosový tuk, přidejte k němu mléko a javorový sirup a zahřejte přibližně na teplotu lidského těla (ne více než 40°C, jinak těsto nevykyne).
Tuto směs přelijte do mísy s droždím a míchejte, dokud se droždí nerozpustí.
Do stejné mísy prosejte mouky, zamíchejte a zpracujte v hladké těsto. Dle potřeby přidejte další mouku či trochu vlažného mléka.
Dobře prodělejte rukama na vále či v kuchynském robotu. Těsto vraťte do mísy, přikryjte a nechte na teplém místě nejméně hodinu kynout.
Poté těsto vyndejte z mísy a na pomoučněné ploše ho vyválejte do obdélníku cca 50 x 40 cm.
Pomažte vegan nutelou, z jablka vymačkejte přebytečnou šťávu (důležité!) a roprostřete ho po ploše.
Posypte nahrubo nasekanými, opraženými lískovými ořechy a špetkou kardamomu.
Plát těsta zespoda v první třetině přeložte k prostředku, poté tuto část přikryjte horní částí obédlníku, kterou také přeložíte k prostředku.
Ostrým nožem nakrájejte vertikálně na cca 3 cm široké pruhy. Každý pruh poté vemte do rukou a třikrát ho natáhněte do délky a zamotejte.
Poté položte na plochu a pruh těsta zavažte do uzlu, volné konce těsta zastrčte doprostřed rolky.
Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě další půlhodinu kynout.
Troubu dobře předehřejte na 220°C.
Když jsou rolky vykynuté, lehce je pomažte rostlinnou smetanou, posypte dalšími nasekanými lískovými ořechy, vložte do trouby a pečte dozlatova přibližně 10 až 12 minut.
Vyndejte a jezte ještě teplé.