Švédské rolky s nutelou, ořechy a kardamomem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Těsto
2,5 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 kostky čerstvého droždí
1 lžička mletého kardamomu
špetka soli
60 g kokosového oleje či jiného, ideálně neutrálně-chutnajícího
1 hrnek rostlinného mléka (použila jsem lískovooříškové...když už, tak už!)
1/3 hrnku javorového sirupu
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
2 lžíce cizrnové či sójové mouky (není nutné)
Náplň
cca 200 g vegan nutelly (či lískovooříškového másla s javorovým sirupem a čokoládou, viz původní recept)
1 velké nahrubo nastrouhané jablko
větší hrst nahrubo nasekaných opražených lískových ořechů
špetka kardamomu
Rostlinná šlehačka na potření rolek

Postup přípravy receptu

  1. Sušené droždí a kardamom promíchejte ve větší míse.

  2. Rozpusťte kokosový tuk, přidejte k němu mléko a javorový sirup a zahřejte přibližně na teplotu lidského těla (ne více než 40°C, jinak těsto nevykyne).

  3. Tuto směs přelijte do mísy s droždím a míchejte, dokud se droždí nerozpustí.

  4. Do stejné mísy prosejte mouky, zamíchejte a zpracujte v hladké těsto. Dle potřeby přidejte další mouku či trochu vlažného mléka.

  5. Dobře prodělejte rukama na vále či v kuchynském robotu. Těsto vraťte do mísy, přikryjte a nechte na teplém místě nejméně hodinu kynout.

  6. Poté těsto vyndejte z mísy a na pomoučněné ploše ho vyválejte do obdélníku cca 50 x 40 cm.

  7. Pomažte vegan nutelou, z jablka vymačkejte přebytečnou šťávu (důležité!) a roprostřete ho po ploše.

  8. Posypte nahrubo nasekanými, opraženými lískovými ořechy a špetkou kardamomu.

  9. Plát těsta zespoda v první třetině přeložte k prostředku, poté tuto část přikryjte horní částí obédlníku, kterou také přeložíte k prostředku.

  10. Ostrým nožem nakrájejte vertikálně na cca 3 cm široké pruhy. Každý pruh poté vemte do rukou a třikrát ho natáhněte do délky a zamotejte.

  11. Poté položte na plochu a pruh těsta zavažte do uzlu, volné konce těsta zastrčte doprostřed rolky.

  12. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě další půlhodinu kynout.

  13. Troubu dobře předehřejte na 220°C.

  14. Když jsou rolky vykynuté, lehce je pomažte rostlinnou smetanou, posypte dalšími nasekanými lískovými ořechy, vložte do trouby a pečte dozlatova přibližně 10 až 12 minut.

  15. Vyndejte a jezte ještě teplé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!