Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.
Recepty, PolévkySuroviny
- 200 g různého masa
- 200 g klobásy
- 1 l vývaru
- 1 l syrovátky (nebo kysanou smetanu)
- 4 brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 5 cm křenu vcelku
- 2 PL čerstvě strouhaného křenu
- 6 vajec natvrdo vařených
- 1 dl smetany
- 1 PL mouky
Postup Sváteční křenový źur - Chrzanowy żur świąteczny.
Postup přípravy receptu
-
Je to velikonoční polévka takříkajíc z jednoho hrnce. Vývar (původně ze šunky, když se ještě v domácnostech vařila) nakrmíme různorodými kousky mas, klobás.
Doplníme pokrájenými brambory, kouskem křenu, a cibulí. Vaříme, do změknutí brambor, zalijeme źurem a zahustíme smetanovou záklechtkou.
Povaříme ještě cca 15 minut, odstavíme z ohně.
Se slzami v očích odevzdáme postrouhaný křen polévce, stejně naložíme s utřeným česnekem.
Do hotové polévky pokrájíme natvrdo vařená vejce. Posypeme posekaným medvědím česnekem, špetkou majránky a rozmarýnu. Podáváme horké i studené.