Sušená rajčata v olejové lázni
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 2 kg zralých pevných rajčat
- 3OO ml olivového oleje
- lžička octa
- sůl
- (sušené bylinky)
- 1 lžička bazalka
- 1 lžička oregáno
- 1 lžička tymián
- 1 lžička provensálské koření
- 1 lžička česnek
Postup Sušená rajčata v olejové lázni
Postup přípravy receptu
-
Rajčata umyjeme a krájíme buď na cca 3mm plátky nebo rozkrojíme příčně. V tom případě ostrou lžičkou vydlabeme středovou dužinu, kterou můžeme použít např. do leča.
Rozkrojená rajčata mírně osolíme a vložíme buď do trouby nebo do sušičky na ovoce. A sušíme..dlouho... V horkovzdušné troubě jsem při teplotě 70°C sušila celou noc asi 12 hodin.
Pokud nemáte sušičku a budete sušit v troubě, je lépe rajčátka rozložit na mřížku, výrazně tím zkrátíte proces sušení. Tak máme usušeno, rajčata přendáme do misky, zakápneme lžičkou octa (možno použít i balzamikový), přidáme bylinky a důkladně promícháme.
Do kastrolu nalejeme olivový olej a zahříváme až k bodu varu.
Sklenici, do které dáme rajčata, vypláchneme horkou vodou.
Do horké sklenice naskládáme rajčata zhruba do 3/4 sklenice, ne výše, protože olejem rajčata nabudou na objemu.
Nyní přichází nebezpečná fáze...na napěchovaná rajčata lejeme pomalu a velmi OPATRNĚ!!! olej. Prská, bublá a hlavně!!! PÁLÍ!!! A nehoda není náhoda.
Sklenici(s chňapkou na své vlastní chňapce) pevně zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.Po 24 hodinách můžeme ochutnat.