Sumeček po asijsku

Recepty, Ryby

Suroviny

350-380 g sumečka afrického
sůl
pepř
hladká mouka na poprášení
zeleninu dle chuti můžeme zvolit jinou
1 mrkev
1 malou bílou papriku
půl kapie
15 cm bílé části pórku
1 menší cibuli
5-6 malých žampionů (nemusí být)
2 řapíky celeru nebo kousek cukety
1 chilli papričku
4 plátky čerstvého zázvoru
1-2 stroužky česneku
1 lžičku cukru
1 lžíci rýžového octu
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce ústřicové omáčky
na zahuštění
1 lžičku solamylu
1 lžíce vody

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit rýži jak jsme zvyklí a očistíme všechnu zeleninu. Rybu opláchneme, osušíme papírovými utěrkami a nakrájíme na menší kousky. Papričku, zázvor a česnek nasekáme nadrobno, mrkev na nudličky, cibuli, celer (kdo nemá rád, dá cuketu nebo zelí), pórek, papriky i žampiony na plátky. Příprava zabere zhruba 10 minut, ale je dobré si vše připravit a pak rychle restovat.

  2. Kousky ryby osolíme, opepříme, poprášíme zlehka hladkou moukou a dáme do rozehřáté nízké pánve na olej opéct cca 5 min. Do rozehřáté hluboké nebo Wok pánve dáme olivový olej, přihodíme zázvor, česnek, chilli a cibuli, promícháme a necháme zesklovatět. Pak přidáme mrkev, promícháme a dáme ostatní zeleninu. Za občasného promíchání restujeme cca 3-4 minuty.

  3. Zeleninu odhrneme ke kraji, doprostřed nasypeme cukr a přilijeme rýžový ocet, necháme rychle odpařit a promícháme. K zelenině přidáme rybí i ústřicovou omáčku a 2 lžíce vody. Zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody, promícháme a odstavíme. Podáváme s rýží, opečenou rybu poklademe na zeleninu a posypeme nasekanou natí cibulky a koriandru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!