Sumeček po asijsku
Recepty, RybySuroviny
- 350-380 g sumečka afrického
- sůl
- pepř
- hladká mouka na poprášení
- zeleninu dle chuti můžeme zvolit jinou
- 1 mrkev
- 1 malou bílou papriku
- půl kapie
- 15 cm bílé části pórku
- 1 menší cibuli
- 5-6 malých žampionů (nemusí být)
- 2 řapíky celeru nebo kousek cukety
- 1 chilli papričku
- 4 plátky čerstvého zázvoru
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžičku cukru
- 1 lžíci rýžového octu
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- na zahuštění
- 1 lžičku solamylu
- 1 lžíce vody
Postup Sumeček po asijsku
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit rýži jak jsme zvyklí a očistíme všechnu zeleninu. Rybu opláchneme, osušíme papírovými utěrkami a nakrájíme na menší kousky. Papričku, zázvor a česnek nasekáme nadrobno, mrkev na nudličky, cibuli, celer (kdo nemá rád, dá cuketu nebo zelí), pórek, papriky i žampiony na plátky. Příprava zabere zhruba 10 minut, ale je dobré si vše připravit a pak rychle restovat.
Kousky ryby osolíme, opepříme, poprášíme zlehka hladkou moukou a dáme do rozehřáté nízké pánve na olej opéct cca 5 min. Do rozehřáté hluboké nebo Wok pánve dáme olivový olej, přihodíme zázvor, česnek, chilli a cibuli, promícháme a necháme zesklovatět. Pak přidáme mrkev, promícháme a dáme ostatní zeleninu. Za občasného promíchání restujeme cca 3-4 minuty.
Zeleninu odhrneme ke kraji, doprostřed nasypeme cukr a přilijeme rýžový ocet, necháme rychle odpařit a promícháme. K zelenině přidáme rybí i ústřicovou omáčku a 2 lžíce vody. Zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody, promícháme a odstavíme. Podáváme s rýží, opečenou rybu poklademe na zeleninu a posypeme nasekanou natí cibulky a koriandru.