Šumavský bramborový nákyp
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 750 g brambor
- 500 g kysaného zelí
- 350 g uzeného masa
- 300 g zakysané smetany
- 1 cibule
- 125 ml mléka
- 125 ml bílého vína
- 1 lžíce másla
- olej
- muškátový oříšek
- majoránka
- sladká mletá paprika
- pepř
- sůl
Postup Šumavský bramborový nákyp
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme v osolené vodě, rozšťoucháme, přidáme teplé mléko s máslem a ručním šlehačem vyšleháme do husté hladké kaše.
Cibuli nakrájíme na kolečka, necháme ji zesklovatět na oleji, přidáme maso nakrájené na kostičky a vše osmahneme dohněda. Zasypeme mletou paprikou (asi 1/2 lžičky), prosmahneme, zalijeme vínem a okořeníme solí, pepřem, muškátem a majoránkou. Snížíme teplotu a dusíme asi 10 minut.
Na dno zapékací mísy rozložíme masovou směs, na ní uhladíme bramborovou kaši, posypeme scezeným kysaným zelím a zalijeme zakysanou smetanou.
Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 40 minut.