Strakaté jahodové řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 vejce
- 1 bílý jogurt
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1–2 lžíce kakaa
- KRÉM:
- 1 smetana ke šlehání
- 2 zakysané smetany
- 1 želatinový ztužovač
- cukr dle chuti
- jahody
- čokoláda
Postup Strakaté jahodové řezy
Postup přípravy receptu
-
Na těsto si v míse jednoduše vše kromě kakaa pěkně smícháme. Do poloviny pak dáme zmiňované kakao.
Na plech vystlaný pečícím papírem nebo pouze vymazaný a vysypaný moukou, natřeme světlou část, na ní pak kakaovou a špejlí lehce projedeme (mramorujeme).
Navrch přijdou jahody (v sezoně využijeme čerstvé, mimo sezonu kompotované, odkapané) a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C. Necháme vychladit.
Smetanu vyšleháme a smícháme se zakysankami, osladíme si dle chuti. Ztužovač si připravíme dle návodu a vmícháme do smetan.
Tento krém pak natřeme na vychladlý korpus a celé pak zasypeme třeba strouhanou čokoládou. Dáme vychladit do lednice.