K odpolednímu kafíčku Sušenky s bílou čokoládou a brusinkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

85 g změklého másla
40 g třtinového cukru
1 žloutek pokojové teploty
130 g polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička jedlé sody
200 g sušených brusinek
380 g bílé čokolády
1 vrchovatá lžička mleté vanilky

Postup přípravy receptu

  1. Velmi ostrým nožem nakrájejte bílou čokoládu na malé kousky – dobře to jde keramickým nožem.

  2. Máslo, žloutek a cukr vyšlehejte v robotu do hladké směsi. Zvlášť smíchejte mouku, vanilku a jedlou sodu a přes jemné sítko je přesejte do máslové hmoty.

  3. Pomocí stěrky vytvořte hladké, mírně lepivé těsto – pokud by se příliš drolilo, přidejte trošku másla.

  4. Mezitím si vyložte plechy pečicím papírem – budete potřebovat asi 3 plechy (záleží na jejich velikosti).

  5. Z těsta vytvarujte kuličky o průměru asi centimetr a půl a naskládejte je na plech v uctivé vzdálenosti (těsto se opravdu hodně roztéká, tak ať se vám sušenky nespojí v jednu velkou placku).

  6. Rozehřejte si troubu na 200°C.

  7. Každou kuličku zploštěte na placku a tu ozdobte kousky bílé čokolády i brusinkami a mírně je zamáčkněte do těsta. Nebojte se dávat suroviny až úplně ke krajům, těsto se hodně roztéká a okraje by tak zůstaly zbytečně prázdné.

  8. Jedna várka se peče velmi rychle – stačí tak 6 až 7 minut (podle typu trouby). Proto než začnete péct, připravte si většinu plechů dopředu (jinak je nemáte šanci ohlídat a dílo se vám připálí).

  9. Upečené sušenky nechte trochu vychladnout, aby se vám při manipulaci nerozpadly a opatrně je přesuňte pomocí obracečky na mřížku (nebo tác) úplně vystydnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!