K odpolednímu kafíčku Sušenky s bílou čokoládou a brusinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 85 g změklého másla
- 40 g třtinového cukru
- 1 žloutek pokojové teploty
- 130 g polohrubé mouky
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- 200 g sušených brusinek
- 380 g bílé čokolády
- 1 vrchovatá lžička mleté vanilky
Postup K odpolednímu kafíčku Sušenky s bílou čokoládou a brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Velmi ostrým nožem nakrájejte bílou čokoládu na malé kousky – dobře to jde keramickým nožem.
Máslo, žloutek a cukr vyšlehejte v robotu do hladké směsi. Zvlášť smíchejte mouku, vanilku a jedlou sodu a přes jemné sítko je přesejte do máslové hmoty.
Pomocí stěrky vytvořte hladké, mírně lepivé těsto – pokud by se příliš drolilo, přidejte trošku másla.
Mezitím si vyložte plechy pečicím papírem – budete potřebovat asi 3 plechy (záleží na jejich velikosti).
Z těsta vytvarujte kuličky o průměru asi centimetr a půl a naskládejte je na plech v uctivé vzdálenosti (těsto se opravdu hodně roztéká, tak ať se vám sušenky nespojí v jednu velkou placku).
Rozehřejte si troubu na 200°C.
Každou kuličku zploštěte na placku a tu ozdobte kousky bílé čokolády i brusinkami a mírně je zamáčkněte do těsta. Nebojte se dávat suroviny až úplně ke krajům, těsto se hodně roztéká a okraje by tak zůstaly zbytečně prázdné.
Jedna várka se peče velmi rychle – stačí tak 6 až 7 minut (podle typu trouby). Proto než začnete péct, připravte si většinu plechů dopředu (jinak je nemáte šanci ohlídat a dílo se vám připálí).
Upečené sušenky nechte trochu vychladnout, aby se vám při manipulaci nerozpadly a opatrně je přesuňte pomocí obracečky na mřížku (nebo tác) úplně vystydnout.