Šťavnatý rebarborový koláč ze špaldy a jogurtu

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 hrnky na hrubo pokrájené oloupané rebarbory (či mixu s ovocem) / cca 400-500 g
3/4 hrnku hnědého třtinového cukru / cca 120-150 g podle kyselosti rebarbory
5 lžic rozpuštěného a vychladlého másla;rozdělte na 2 části, viz v receptu níže
2 vejce pokojové teploty, lehce našlehané vidličkou
1/2 hrnku bílého jogurtu s troškou mléka / cca 110 ml (pokud nemáte jogurt, dejte jen mléko
1 lžička vanilkového extraktu
1,5 hrnku prosáté hladké mouky (použila jsem jemně mletou špaldovou, neb má nádherně oříškovou příchuť i barvu) / cca 150 g
2 čajové lžičky prášku do pečiva
3/4 hrnku cukru / cca 150 g, ale klidně dávku snižte či zvyšte dle toho, jak moc sladké těsto chcete mít
pokud budete chtít křupavou drobení navrch, tak si připravte:
1-2 hrsti ovesných vloček
1-2 hrsti třtinového cukru
zbytek rozpuštěného másla ze základního receptu
na vymazání pánve či pečící nádoby je třeba kousíček másla a hrst strouhaného kokosu

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejte troubu na 170°C. Použila jsem na pečení koláče nikoliv tradiční formu, ale starou litinovou pánev. Nádobu na pečení si vymažte kousíčkem másla. Pokud to máte rádi, tak ji i vysypejte zlehka strouhaným kokosem (krásně pak křupe a dává koláči další chuťový rozměr). Řapíky listů rebarbory očistěte, pokud to půjde, tak je i oloupejte a pokrájejte na kostičky dle libosti. Doma mi zbyla hrst mraženého lesního ovoce (maliny a borůvky), tak jsem je do náplně koláče přidala také, aby to bylo celé barevnější. Jinak naprosto v pohodě uděláte šťavnatý koláč jen čistě z rebarbory. Rebarboru posypte třtinovým cukrem v misce, hezky ty kousíčky ovoce obalte a dejte stranou. Ovoce mezitím pustí šťávu, cukr se rozpustí a těsně před vložením do koláče tekutinu slijte.

  2. Do mísy rozklepněte vejce, 3 lžíce rozpuštěného másla, bílý jogurt lehce naředěný mlékem (či jen mléko) a vanilkový extrakt. Metličkou (či v robotu s metličkou) suroviny spojte dohromady. Postupně přimíchejte cukr, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšlehejte do hladkého a hustého těsta, které vlijte rovnoměrně do připravené vymazané pánve. Těsto posypte rebarborou (pokud pustí šťávu, tak tu slijte) a případným dalším ovocem. Pokud budete dělat křupavé drobení na vrch, tak koláč posypte ovesnými vločkami, posypte třtinovým cukrem a zakápněte zbytkem rozpuštěného másla. Jestli se rozhodnete upéct koláč bez drobenky, tak jednoduše jeho povrch pokapejte zbytkem rozpuštěného másla a dejte péct. Prostě pečte dle vlastního gusta..

  3. Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40-45 minut na střední příčku (pekla jsem bez horkovzduchu). Šťavnatý rebarborový koláč z pánve je hotov, až když má na povrchu zlatavou barvu a suchá špejle zabodnutá do těsta z ní vyjde suchá. Šťavnatý rebarborový koláč z pánve je nejlepší podávat ještě vlažný s kopečkem zmrzliny, či vanilkové omáčky nebo klasické šlehačky


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!