Šťavnatý jablečný koláč ze skleničky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 g másla
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 3 lžíce rumu
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 4 středně velká jablka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce mandlových lupínků
- 2 lžičky moučkového cukru
Postup Šťavnatý jablečný koláč ze skleničky
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Promícháme s vanilkovým cukrem a odložíme stranou.
Vejce s cukrem a rumem chvilku šleháme, až se začne tvořit pěna, pak postupně přilijeme rozehřáté máslo, přitom stále ještě šleháme. Mouku smícháme s kypřícím práškem a zamícháme do vaječné směsi.
4 skleničky o obsahu 300 ml vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno každé skleničky dáme asi 2 cm vysokou vrstvu těsta. Na těsto naklademe připravené jablečné plátky, trochu je zmáčkneme a na ně dáme další vrstvu těsta, sklenky plníme jen do dvou třetin. Skleničky naskládáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 20 minut.
Mandlové lupínky smícháme s moučkovým cukrem. Po 20 minutách plech vytáhneme z trouby, mandlové lupínky rozdělíme navrch skleniček a plech vrátíme ještě na 15 minut do trouby.
Když jsou koláčky upečené, plech vyndáme z trouby a každou skleničku ihned uzavřeme víčkem. Necháme vychladnout a uchováme v chladu. Takto připravené koláče vydrží nejméně 2 týdny čerstvé. Můžeme je jíst rovnou ze skleničky lžičkou, třeba jako svačinu v práci nebo ve škole nebo je opatrně vyklopíme a nakrájíme na plátky.