Šťavnaté kapustové listy plněné uzeným a sýrem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 200 g uzeného masa nebo měkkého salámu
- 100 g 30% sýra Eidam
- 5 větších listů kapusty
- 1 větší cibule
- stroužky česneku (jak kdo má rád, nebo může)
- 1 PL plnotučné hořčice
- trošku mletého pepře
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 dc vody
Postup Šťavnaté kapustové listy plněné uzeným a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Zapneme si troubu na vyhřátí. V deci vařící vody si necháme rozpustit kostku bujónu.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky.
Uzeninu nakrájíme na drobounké kostičky, sýr si nastrouháme na struhadle s drobnýma slzičkama a promícháme ho s uzeninou.
Ve větším hrnci necháme 5 minut povařit kapustové listy, pak je ochladíme, osušíme, středové košťály paličkou na maso opatrně naklepeme, potřeme mírně hořčicí a trošku opepříme. Na takto připravené listy poklademe uzeninovo-sýrovou směs a zavineme do závitků.
Připravenou cibuli s česnekem dáme do zapékací nádoby, poklademe závitky záhybem dospod, aby se nám při pečení nerozvinuly, podlijeme 1 dc připraveného vývaru, přiklopíme víkem, nebo alobalam a dáme do předehřáté trouby na plný výkon na 15 minut péct.
Po této době teplotu ubereme na 3/4 výkon, odstraníme víko, nebo alobal a 10 minut za občasného přelití závitků vypečenou šťávou dopečeme. Podáváme nejlépe se šťouchanými bramborami, do kterých můžeme pro barevnost nastrouhat najemno 1 menší syrovou mrkev.