Domácí chléb bez lepku a laktózy
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1/2 hrnku banánové mouky
- 2 lžíce ostropestřecové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečení bez fosfátů
- 1/2 hrnku mletých dýňových semínek
- 1/2 hrnku mletých slunečnicových semínek
- 1 hrnek zeleninového vývaru (používám Konečně vývar)
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 lžičky čerstvě nadrceného pepře
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce kmínu (já dala vrchovatou, máme kmín rádi;-)...)
- 1 lžíce grilovacího koření Grešík
- 6 vajíček
- 100 ml rýžového mléka
- 70-80 ml olivového oleje
- pro chuť po lžíci celé lněné, dýňové, slunečnicové semínko (podle chuti)
Postup Domácí chléb bez lepku a laktózy
Postup přípravy receptu
-
Příprava tohoto bezlepkového chleba je jednoduchá. Nejprve vždy smíchám dané mouky s rozemletými semínky a práškem do pečiva bez fosfátů. Přidám chia a pro chuť a křupnutí v každém soustu, semínka lněná, dýňová, slunečnicová. Bez soli by to nebylo nikdy ono, takže dále chuti chlebu dopřeji sůl, pepř, kmín a grilovací koření od Grešíka.
V druhé míse metlou lehce prošlehám vajíčka, přidám olej a zeleninový vývar. Vše nakonec promíchám, aby se dobře spojilo.
Nakonec vše spojím, naliji do formy vyložené pečícím papírem (forma 26 x 11 cm). Peču přibližně 60 minut na 170°C (horkovzduch). Určitě ale doporučuji zjistit propečení klasicky špejlí.