Staročeské řepáky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubá mouka
- 100 g másla
- 80 g cukr krupice
- 2 ks vejce
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- špetka soli
- 1 ks středně velká cukrovka
- 1 šálek máku
- 1 lžička skořice
- 150 ml vařící vody
Postup Staročeské řepáky
Postup přípravy receptu
-
Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, zbytek cukru, vejce, rozpuštěné máslo, sůl, kvásek a zbytek mléka a zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny. Necháme v teple vykynout.
Mezitím si uvaříme ve vodě řepu doměkka a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Mák umeleme a spaříme horkou vodou. Řepu smícháme s mákem a skořicí.
Vykynuté těsto dáme na vál vyválíme, nakrájíme na čtverečky, poklademe nádivkou a zabalíme. Pokládáme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě 180°C asi 20 minut.