Staročeské řepáky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubá mouka
100 g másla
80 g cukr krupice
2 ks vejce
250 ml mléka
30 g droždí
špetka soli
1 ks středně velká cukrovka
1 šálek máku
1 lžička skořice
150 ml vařící vody

Postup přípravy receptu

  1. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, zbytek cukru, vejce, rozpuštěné máslo, sůl, kvásek a zbytek mléka a zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny. Necháme v teple vykynout.

  2. Mezitím si uvaříme ve vodě řepu doměkka a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Mák umeleme a spaříme horkou vodou. Řepu smícháme s mákem a skořicí.

  3. Vykynuté těsto dáme na vál vyválíme, nakrájíme na čtverečky, poklademe nádivkou a zabalíme. Pokládáme na vymazaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě 180°C asi 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!