Srolovaný kynutý makový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Kynuté těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 150 ml oleje
- 1/2 kg hladké mouky
- špetka soli
- 3 lžíce cukru krystal
- 1/2 kostky droždí nebo 1 sušené droždí
- Posyp:
- mletého máku podle chuti
- 1 vanilkový cukr
- 5 dkg sušených brusinek
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 1 bílek
- mandlové lupínky
Postup Srolovaný kynutý makový koláč
Postup přípravy receptu
-
Těsto připravíme podle receptu viz poznámka. Lze samozřejmě zpracovat i ručně bez pekárny. Dno dortové form vyložíme pečicím papírem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu (není třeba pomoučnit, těsto se nelepí), vyválíme na obdélník cca 1 cm silný a potřeme lehce rozšlehaným bílkem.
Poté těsto potřeme lžící marmelády, posypeme mákem smíchaným s vanilkovým cukrem (hustotu posypky podle chuti každého), posypeme brusinkami a dlaněmi přitlačíme posyp na těsto.
Nožem nakrájíme těsto na 5 cm široké pruhy. Z jednoho pruhu umotáme šneka, postavíme doprostřed dortové formy, napojíme další pruh a postupně namotáváme kolem dokola, až namotáme všechny pruhy. Ne vždy musí být forma úplně zaplněná, také mi okolo zbyl prostor (viz poslední obrázek).
Formu uzavřeme, vršek koláče posypeme mandlovými lupínky a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme přibližně 45-55 minut.