Segedin a‘ la „Šlajf“
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 kg vepřová plec b.k.
- 1 ks střední bílá cibule
- 1 ks střední červená cibule
- 2 stroužky česnek
- 100 g domácí uzený bok
- 700 g kysané (sudové) zelí
- 2 litry zeleninový vývar nebo vepřový
- 1/2 lžička drcený kmín
- 1/2 lžička pepř mletý
- 1/2 lžička drcené (mleté) nové koření
- 1/4 lžička tymián
- 2 lžíce mletá sladká paprika
- 1 lžička mletá pálivá paprika
- 2 list bobkový list
- 1 lžička majoránka
- 1 dcl smetana (30%+)
- 2 lžíce hladká mouka
- Sádlo
- Sůl
Postup Segedin a‘ la „Šlajf“
Postup přípravy receptu
-
Na sádle osmahnu na drobno nakrájený bok a pak přisypu obě nahrubo nasekané cibuli a nechám je zesklovatět.
Pak na to nasypu na hrubé kostky nakrájenou plec s drceným česnekem a nechám ji prudce zatáhnout.
Po chvíli osolím, opepřím, přisypu koření kromě majoránky. Zarestuji vše a po cca 3 minutách zaliji vývarem. Zakryji nádobu poklicí a dusím na mírném ohni do měkka.
Mezitím si překrájím kysané zelí na drobnější kousky.
Když je maso měkké vsypu zelí do směsi a doliji vývarem, aby se maso skrylo a opět přivedu k varu.
Hladkou mouku prokvedlám se smetanou případně s trochou studeného vývaru a tím zahustím omáčku. Za pravidelného míchání nechám provařit, dochutím solí, pepřem a majoránkou. Segedin podávám s bramborovým knedlíkem.