Celozrnný jablečný s ovesnou drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g pšeničné celozrnné hladké mouky
- 75 g másla
- 1 žloutek
- 50 g agávového sirupu
- 2 lžičky vanilkového sirupu
- špetka soli
- 1 lžička smetany
- Náplň:
- 500 g jablek
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce agávového sirupu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- Drobenka:
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 50 g jemných ovesných vloček
- 25 g třtinového cukru
- 50 g másla
Postup Celozrnný jablečný s ovesnou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Mouku rozmixujeme s máslem, přidáme žloutek a oba sirupy, opět promixujeme, nakonec přidáme sůl a smetanu. Na pracovní ploše rychle zformujeme kouli těsta a dáme na 30 minut odpočinout do lednice.
Jablka vykrájíme a nakrájíme na kostky. V kastrolu za stálého míchání 2 minuty zahříváme, přidáme horkou vodu, sirup a koření. Ještě chvíli dusíme, aby se jablka prohřála, ale příliš nerozpadla.
Přísady na drobenku promícháme v míse.
Malou obdélníkovou formu vyloženou pečícím papírem vyložíme vyváleným těstem, navrstvíme podušená jablka a hojně posypeme drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 40-45 minut. Koláč je výborný jak teplý, tak po vychladnutí.