Jidáše, jidášky…

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
150 g vody (nebo 170 g mléka)
100 g povoleného másla
2 žloutky
70 g cukru
1-2 lžičky citronové kůry
špetka soli
30 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do části vlažné vody (mléka) přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a všechno droždí (vše z odvážených, přichystaných surovin), zamícháme a asi 20 minut necháme vzejít kvásek. Pak ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto. Budeme-li přidávat rozinky, přidáme je až v závěru hnětení. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme 60-75 minut vykynout.

  2. Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na 20 kousků. Z každého uděláme malou bulečku a všechny je necháme asi 5 minut odpočinout. Je jich hodně a tvarování buleček chvilku potrvá, takže vlastně po dotvarování poslední můžete z těch prvních rovnou začít tvarovat jidášky.

  3. Každou bulečku rozválíme na tenkého 20 cm dlouhého hada“, kterého pak smotáme. Do tvaru šneka nebo mu zatočíme konce tak, že bude vypadat jako písmeno S“ – takhle zakroucené mají připomínat provaz, na kterém se Jidáš po zradě oběsil.

  4. Vytvarované jidáše uložíme vykynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě. Pekla jsem oba plechy najednou, na horkovzduch při 170 °C, asi 15-18 minut.

  5. Hotové, ještě horké je můžete potřít medem nebo pak po vychladnutí mazat máslem s medem nebo marmeládou, ale jsou moc dobré i suché, nepromazávané.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!