Opičí buchty
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1,5 lžíce sušeného droždí
- 300 ml teplé vody
- Na posypání:
- 3 lžíce cukr krupice nebo krystal
- citronová kůra z 1/2 citronu
- Na polevu:
- 3 lžíce moučkového cukru
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- Na potření:
- 3 lžíce rozpuštěného másla
Postup Opičí buchty
Postup přípravy receptu
-
Smícháme suché suroviny, přidáme rozehřáté máslo a vodu a vypracujeme těsto. Pokud děláme v robotu, stačí nechat 3 minuty propracovávat.
Necháme kynout asi půl hodiny.
Pak odebíráme z mísy lžící (stále jí namáčíme do mouky) kousky a tvoříme malé buchtičky velikosti pingpongového míčku, vkládáme do pekáče vyloženého pečícím papírem a promazáváme rozehřátým máslem, aby se neslepily.
Ideální je si rozehřáté máslo nalít do kompotové misky a buchtičky vždy jednou stranou do másla namáčet a pak je přikládat vždy k nenamočené straně.
Necháme znovu asi 15 minut kynout.
Pak potřeme i povrch máslem a posypeme cukrem promíchaným s citronovou kůrou.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut do růžova.
Pak vyndáme a ještě horké zalijeme citronovou polevou, která se vsákne. Nejlepší jsou ještě trochu teplé. Pokud zbydou do příštího dne, nahřejte si je přikryté papírem v mikrovnce.