Srdcový medovník
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 50 g másla
- 150 g cukru krystal (krupice)
- 1 vejce
- 2 PL medu
- 5 PL mléka
- 1 PL sody
- 450 g hladké mouky
- Krém 1.:
- převařené zkaramelizované salko
- 250 g másla
- 200 g mletých vlašských ořechů
- Krém 2.:
- 100 g zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
Postup Srdcový medovník
Postup přípravy receptu
-
Máslo, cukr krystal, vejce, med, mléko a sodu dáme do kastrolu a za stálého míchání vaříme, dokud hmota nezhnědne. Bude to pěnit, ale to je OK (já jsem musela 2x odstavit z ohně, protože jsem si vzala malý kastrolek - vemte si větší).
Horkou hmotu nalejte do mísy s moukou a zapracujte nejprve vařečkou a pak rukama. Těsto si rozdělte na 6 dílů a z každého dílu na pomoučeném vále vyválejte placku, ze které vykrojte požadovaný tvar dortu - já dělala srdce. Pokud budete dělat klasický medovník dopororučuji vzít poklici. Nejlépší je pracovat s ještě teplým těstem, jde to výborně.
Placky dejte na plech s pečícím papírem nebo teflonovou folii a pečte v troubě na 170°C cca 5-7 min. Upečeme si též odkrojky, které později rozdrobíme a použijeme na obalení a posypání dortu. Upečené placky necháme vychladout a připravíme si krémy.
Krém 1.: Den předem si uvaříme salko - 2 hod vaříme pod pokličkou na mírném plameni (já vařím najednou vždy několik plechovek a mám je do zásoby - vydrží stejně jako neuvařené nebo kterákoliv jiná konzerva). Zkaramelizované salko vyšleháme s máslem a na konci přidáme 200 g mletých vlašských ořechů.
Krém 2.: Zakysanou smetanu dobře rozmícháme s moučkovým cukrem.
Funále: První placku namažeme krémem č.1 a položíme krémem nahoru. Druhou placku namažeme znovu krémem č.1 otočíme ji a zespoda namažeme krémem č.2. Touto stranou s č.2 ji přiložíme na první placku (na krém č.1). Stejným způsobem postupujeme až k poslední placce. Pak namažeme krémem č.1 i boky dortu a obalíme celý dort v rozdrcených odkrojkách (já je rozdrtila válečkem na vále). Drobečky posypeme i vršek dortu. Zabalíme ho do freshfolie a necháme nejlépe ve sklepě min. 2-3 dny odležet.