Mrkvový koláč se smetanovou polevou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1 kg mrkve
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek pískového cukru
1 hrnek oleje
3 vejce
1 prášek do pečiva
hrst sekaných ořechů
hrst rozinek
Poleva:
1 jogurtová poleva (koupená, v pytlíčku) může být i bílá
1 zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev očistíme, okrájíme konce a nastrouháme (čistá hmotnost pak bude okolo 800-900 gramů).

  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a s cukrem. Přidáme vejce, olej, ořechy a rozinky a těsto dobře promícháme. Postupně zapracujeme mrkev, až těsto vypadá jako mrkvová pomazánka.

  3. Těsto vlijeme na plech a uhladíme povrch stěrkou.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, dokud nejsou kraje hnědé a povrch koláče zlatavý.

  5. Ještě na teplý koláč nalijeme polevu a necháme ztuhnout, nejlépe v lednici.

  6. Příprava polevy: Ve vodní lázni v hrnci rozpustíme polevu a přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme. Pokud se vám náhodou udělají hrudky, nepanikařte, znovu zahřejte hrnec s vodou, míchejte, poleva bude krásně hladká. (Já na koláč navíc na bílou polevu nalila ještě mléčnou koupenou polevu a udělala mramorování)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!