Mrkvový koláč se smetanovou polevou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1 kg mrkve
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek pískového cukru
- 1 hrnek oleje
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- hrst sekaných ořechů
- hrst rozinek
- Poleva:
- 1 jogurtová poleva (koupená, v pytlíčku) může být i bílá
- 1 zakysaná smetana
Postup Mrkvový koláč se smetanovou polevou
Postup přípravy receptu
-
Mrkev očistíme, okrájíme konce a nastrouháme (čistá hmotnost pak bude okolo 800-900 gramů).
Mouku smícháme s práškem do pečiva a s cukrem. Přidáme vejce, olej, ořechy a rozinky a těsto dobře promícháme. Postupně zapracujeme mrkev, až těsto vypadá jako mrkvová pomazánka.
Těsto vlijeme na plech a uhladíme povrch stěrkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, dokud nejsou kraje hnědé a povrch koláče zlatavý.
Ještě na teplý koláč nalijeme polevu a necháme ztuhnout, nejlépe v lednici.
Příprava polevy: Ve vodní lázni v hrnci rozpustíme polevu a přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme. Pokud se vám náhodou udělají hrudky, nepanikařte, znovu zahřejte hrnec s vodou, míchejte, poleva bude krásně hladká. (Já na koláč navíc na bílou polevu nalila ještě mléčnou koupenou polevu a udělala mramorování)