Citrusová marmeláda - confiture d´agrumes
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 6 pomerančů (velkých)
- 4 citrony
- 2 červené grapefruity
- krystal cukr (podle toho kolik váží čistá ovocná dužina nebo želírovací cukr podle návodu na obalu)
- 200 ml vody (na každý kg)
Postup Citrusová marmeláda - confiture d´agrumes
Postup přípravy receptu
-
Ovocie na noc namočíme do studenej vody, aby sa pri šúpaní nedostali do šťavy chemikálie, ale ovocie je potom aj šťavnatejšie.
Na druhý deň citrusy ošúpeme: odstránime nielen hrubú bielu horkú šupku, ale aj tenké šupky jednotlivých mesiačikov a jadierka.
Získanú dužinu odvážime a dáme do kastróla, pridáme odvážené množstvo cukru a odmerané množstvo vody. Varíme na stredne silnom plameni asi 30 minút.
Keď je marmeláda zlatistá, kvapneme trošku na studený tanierik a ak rýchlo stuhne, je hotová a môžeme ju odstaviť z ohňa.
Ešte horúcu naplníme do pohárov a hermeticky uzavrieme.