Špikovaná králičí stehna na tymiánu a brusinkách
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 4 králičí stehna
- 100 g uzeného bůčku (nejlépe z komína)
- 3 cibule
- 3 lžíce sušených brusinek
- sáček švestkového čaje
- pepřové koření (Kotányi)
- olej
- máslo
- kuřecí vývar
- 2-3 lžíce hladké mouky
- sůl
Postup Špikovaná králičí stehna na tymiánu a brusinkách
Postup přípravy receptu
-
Sušené brusinky nasypeme do misky, přidáme sáček švestkového čaje, několik větviček čerstvého tymiánu a zalijeme asi 100 ml vroucí vody.
Necháme louhovat, nejlépe přes noc.
Králičí stehna prošpikujeme špalíčky uzeného bůčku, nasolíme, posypeme pepřovým kořením, zakapeme olejem a necháme odležet při pokojové teplotě.
Zbytek bůčku nakrájíme na drobné kostičky.
Troubu předehřejeme na 200°C.
V pánvi rozehřejeme olej s máslem a maso zprudka opečeme ze všech stran.
Přendáme do pekáčku a na výpeku orestujeme cibuli, nakrájenou na větší kusy. Orestovanou cibuli nasypeme do pekáčku na maso, přilijeme namočené brusinky i s nálevem a tymiánem (sáček čaje odstraníme), do poloviny výšky masa zalijeme teplým kuřecím vývarem, přisypeme zbytek bůčku a vložíme do trouby.
Teplotu hned stáhneme na 140-150°C a přikryté zvolna pečeme asi 3 hodiny.
Obsah pekáčku kontrolujeme a v případě potřeby doléváme teplý vývar.
Když je maso měkké a odděluje se od kosti, tak ho vyndáme stranou a výpek vydusíme na tuk, nyní již na plotně.
Poté zasypeme hladkou moukou, prosmahneme a zalijeme horkou vodou.
Prováříme asi 25 minut (v průběhu vrátíme stehna, aby se prohřála) a dochutíme solí, pepřem nebo přidáme větvičku čerstvého tymiánu.
Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo noky.