Špikovaná králičí stehna na tymiánu a brusinkách

Recepty, Jiné maso

Suroviny

4 králičí stehna
100 g uzeného bůčku (nejlépe z komína)
3 cibule
3 lžíce sušených brusinek
sáček švestkového čaje
pepřové koření (Kotányi)
olej
máslo
kuřecí vývar
2-3 lžíce hladké mouky
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Sušené brusinky nasypeme do misky, přidáme sáček švestkového čaje, několik větviček čerstvého tymiánu a zalijeme asi 100 ml vroucí vody.

  2. Necháme louhovat, nejlépe přes noc.

  3. Králičí stehna prošpikujeme špalíčky uzeného bůčku, nasolíme, posypeme pepřovým kořením, zakapeme olejem a necháme odležet při pokojové teplotě.

  4. Zbytek bůčku nakrájíme na drobné kostičky.

  5. Troubu předehřejeme na 200°C.

  6. V pánvi rozehřejeme olej s máslem a maso zprudka opečeme ze všech stran.

  7. Přendáme do pekáčku a na výpeku orestujeme cibuli, nakrájenou na větší kusy. Orestovanou cibuli nasypeme do pekáčku na maso, přilijeme namočené brusinky i s nálevem a tymiánem (sáček čaje odstraníme), do poloviny výšky masa zalijeme teplým kuřecím vývarem, přisypeme zbytek bůčku a vložíme do trouby.

  8. Teplotu hned stáhneme na 140-150°C a přikryté zvolna pečeme asi 3 hodiny.

  9. Obsah pekáčku kontrolujeme a v případě potřeby doléváme teplý vývar.

  10. Když je maso měkké a odděluje se od kosti, tak ho vyndáme stranou a výpek vydusíme na tuk, nyní již na plotně.

  11. Poté zasypeme hladkou moukou, prosmahneme a zalijeme horkou vodou.

  12. Prováříme asi 25 minut (v průběhu vrátíme stehna, aby se prohřála) a dochutíme solí, pepřem nebo přidáme větvičku čerstvého tymiánu.

  13. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!