Tvarůžkovéchlebánky
Recepty, OstatníSuroviny
- 1/4 staršího chleba před namočením (350 g již tekutiny zbavené chlebové hmoty)
- 350 g olomouckých tvarůžků
- 200 g 30% smetany ke šlehání (můžeme nahradit obyčejným mlékem)
- 1 vejce
- 1 červená cibule nakrájená nadrobno
- 1 svazek lahůdkové cibule (pouze zelená nať) nakrájená na jemné kroužky
- 2 drceného kmínu
- 7 zarovnaných lžic strouhanky
- česnek podle chuti (já jsem prolisovala jen 2 stroužky)
- tuk na smažení (použila jsem sádlo s olejem)
Postup Tvarůžkovéchlebánky
Postup přípravy receptu
-
Ze staršího chleba nakrájíme tenké krajíčky a ty nakrájíme na malé kostičky.
Vložíme do hlubší mísy, zalijeme smetanou a necháme alespoň hodinku všechnu tekutinu do sebe natáhnout.
Poté nasáknutý chleba dáme do cedníku a zbytek tekutiny vymačkáme(smetanu/mléko nevyléváme, můžeme použít s přidáním trochy hl. mouky jako záklechtku do polévky, či omáčky).
Vymačkaný chleba dáme do mísy. Přidáme tvarůžky, nakrájenou cibuli, nať, česnek, vejce a strouhanku
Rukou velice důkladně všechno promačkáme a takto připravenou směs necháme 1/2hodiny uležet.
Poté přidáme mahá koření, nebo kmín a podle hustoty můžeme přidat trochu zbylé tekutiny, kterou jsem vymačkali z chleba. Opět důkladně rukou promícháme. Těstíčko by mělo být trochu tužší, zhruba jako masová směs na karbanátky.
Lžící si vykrajujeme do dlaně hromádku, mezi dlaněma vytvarujeme a vkládáme do pánve z rozehřátým tukem. Necháme zhruba minutu smažit na plný výkov, pak ubereme na minumum a nejlépe vařčkou placky opatrně uvolníme ode dna.
Smažíme 4minuty do zlatavé barvy. Placky otočíme, opět na nejvyšším stupni minutu opečeme, vařečkou uvolníme a další 4minuty dosmažíme.
Hotové chlebánky“ klademe na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk. Na talíři posypeme nakrájenou cibulovou natí a můžeme hodovat.