Rib eye steak s omáčkou z pečeného česneku (medium - medium rare)
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- vysoký hovězí roštěnec (upravený na steaky cca 2-3 cm vysoké)
- 1 palice česneku
- pár lístků šalvěje
- nakládaný zelený pepř (kdo nemá rád, lze vynechat)
- kousek másla (na potření steaku)
- cca 150 ml smetany na vaření
- hrubozrnná sůl
- mletý pepř (čerstvě)
Postup Rib eye steak s omáčkou z pečeného česneku (medium - medium rare)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve dáme péci v alobalu neloupanou palici česneku, kterou zakápneme troškou oleje. Trvá to při teplotě 220°C asi 40 minut. Nejlépe je upéci česnek do zásoby, pokud něco pečeme v troubě, vymačkat poté ze slupek a zamrazit.
Steaky musí mít pokojovou teplotu. Můžeme je zpevnit po obvodu provázkem, aby nám hezky držely tvar a rovnoměrně se upekly. Těsně před pečením je posypeme hrubozrnnou solí a pepřem z mlýnku. Pánev se silným dnem dobře rozpálíme (já peču na sucho, můžete ale steaky lehce potřít olejem) a steaky pečeme z jedné strany cca 4 minuty a jakmile se nahoře objeví krůpěje krve, otočíme. Druhou stranu pečeme již o trochu kratší dobu. Pokud chceme připravit steak medium, mělo by maso při stlačení klást odpor jako dlaň pod palcem.
Steaky vyjmeme na připravený alobal, potřeme je z obou stran lehce máslem a zabalíme do alobalu, aby se všechny chuti prolnuly.
Mezitím připravíme omáčku. Na pánvi rozpustíme máslo, vymačkáme do něj upečený česnek ze slupek, přihodíme pár lístků šalvěje, rozmícháme a přilijeme trochu vody nebo vývaru (cca 2 lžíce). Poté vlijeme smetanu a vsypeme zelený pepř. Provaříme do požadované konzistence a dochutíme solí.