Hovězí váleček v mrkvi
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 800 g libového zadního hovězího masa (nejlépe váleček)
- 3 větší cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžičky rajčatového protlaku
- cca 1 l hovězího vývaru (nebo 2 kostky gelového hovězího bujonu - používám Knorr)
- 400 g mražených mini mrkviček (použila jsem Nowaco)
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
- 2-3 lžíce ovesných vloček (podle toho, jak má kdo rád hustou omáčku)
- 150 ml smetany na vaření 12%
- voda dle potřeby
Postup Hovězí váleček v mrkvi
Postup přípravy receptu
-
Maso omyjeme, osušíme, očistíme od případných blanek a nakrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme najemno a dáme restovat na máslo spolu s olivovým olejem. Až je dozlatova, přidáme maso, necháme ho zatáhnout, přidáme rajčatový protlak, bobkové listy, lehce osolíme, opepříme a zalijeme vývarem nebo vodou (v tom případě přidáme bujony a nepřeháníme to se solí) a pak pod pokličkou necháme mírně provářet cca hodinu a půl. Asi po 75 min. vaření můžeme přidat i mražené mini mrkvičky.
Vločky zalijeme smetanou, necháme je nabobtnat cca 15 min a pak rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Pokud je směs moc hustá, doředíme ještě smetanou nebo vodou. Cca 5 minut před úplným dovařením vlijeme do hrnce s omáčkou, mrkvičkou a masem a ještě společně chvíli provaříme. Omáčka se krásně zahustí (i bez mouky:-)) a můžeme podávat.
Ideální přílohou je rýže nebo šťouchané či vařené brambory. Na obrázku jsou šťouchané brambory s máslem a petrželkou.