Hovězí váleček v mrkvi

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

800 g libového zadního hovězího masa (nejlépe váleček)
3 větší cibule
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
3 lžičky rajčatového protlaku
cca 1 l hovězího vývaru (nebo 2 kostky gelového hovězího bujonu - používám Knorr)
400 g mražených mini mrkviček (použila jsem Nowaco)
2 bobkové listy
sůl
pepř
2-3 lžíce ovesných vloček (podle toho, jak má kdo rád hustou omáčku)
150 ml smetany na vaření 12%
voda dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme, osušíme, očistíme od případných blanek a nakrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme najemno a dáme restovat na máslo spolu s olivovým olejem. Až je dozlatova, přidáme maso, necháme ho zatáhnout, přidáme rajčatový protlak, bobkové listy, lehce osolíme, opepříme a zalijeme vývarem nebo vodou (v tom případě přidáme bujony a nepřeháníme to se solí) a pak pod pokličkou necháme mírně provářet cca hodinu a půl. Asi po 75 min. vaření můžeme přidat i mražené mini mrkvičky.

  2. Vločky zalijeme smetanou, necháme je nabobtnat cca 15 min a pak rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Pokud je směs moc hustá, doředíme ještě smetanou nebo vodou. Cca 5 minut před úplným dovařením vlijeme do hrnce s omáčkou, mrkvičkou a masem a ještě společně chvíli provaříme. Omáčka se krásně zahustí (i bez mouky:-)) a můžeme podávat.

  3. Ideální přílohou je rýže nebo šťouchané či vařené brambory. Na obrázku jsou šťouchané brambory s máslem a petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!