Špenátový koláč bez lepku, mléka a vajec
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 400 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřící)
- 1/2 lžíce cukru
- 380 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 400 g listového špenátu nebo sekaného špenátu (ne protlak)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- veganský sýr nebo uzené Tofu
Postup Špenátový koláč bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
V hrnečku vlažné vody rozmícháme cukr a sušené droždí a necháme 10 minut vzejít kvásek.
Poté ho vlijeme do mouky smíchané se solí, přidáme olej a zbytek vody a zaděláme středně tuhé těsto.
To rovnou bez kynutí vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem a pomocí gumové stěrky rozetřeme do všech stran. Necháme asi 30 minut na teplém místě kynout.
Na zbylých dvou lžících oleje krátce orestujeme na proužky nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku.
Přidáme špenát a necháme krátce zavadnout (stačí 3-5 minut).
Špenátovou směs rozložíme na nakynuté těsto a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C.
Po 15ti minutách poklademe plátky veganského sýra nebo uzeného tofu a vrátíme na 5 minut do trouby dopéct. Koláč podáváme teplý s čerstvou zeleninou. Dobrý je ale i studený jako rychlá svačina, například na cesty.