Špenátový koláč bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

400 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřící)
1/2 lžíce cukru
380 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
1,5 lžičky sušeného droždí
400 g listového špenátu nebo sekaného špenátu (ne protlak)
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
veganský sýr nebo uzené Tofu

Postup přípravy receptu

  1. V hrnečku vlažné vody rozmícháme cukr a sušené droždí a necháme 10 minut vzejít kvásek.

  2. Poté ho vlijeme do mouky smíchané se solí, přidáme olej a zbytek vody a zaděláme středně tuhé těsto.

  3. To rovnou bez kynutí vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem a pomocí gumové stěrky rozetřeme do všech stran. Necháme asi 30 minut na teplém místě kynout.

  4. Na zbylých dvou lžících oleje krátce orestujeme na proužky nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku.

  5. Přidáme špenát a necháme krátce zavadnout (stačí 3-5 minut).

  6. Špenátovou směs rozložíme na nakynuté těsto a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C.

  7. Po 15ti minutách poklademe plátky veganského sýra nebo uzeného tofu a vrátíme na 5 minut do trouby dopéct. Koláč podáváme teplý s čerstvou zeleninou. Dobrý je ale i studený jako rychlá svačina, například na cesty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!