Špenátové placičky (smaženky) se sýrem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 450 - 500 g mraženého špenátového protlaku
- 2 vejce
- 150 g sýru Niva nebo Gouda, Mozzarela...
- pepř mletý
- muškátový květ dle chuti
- sůl - dle slanosti sýru
- 2 stroužky česneku
- cca 5 lžic hladké mouky
- olej na smažení
- uzenina: slanina, šunka... dle chuti, nemusí být
Postup Špenátové placičky (smaženky) se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Ze 450 gramů ho zbude cca 250, které dáme do mísy, přidáme vejce, pepř, muškátový květ, česnek, nastrouhanou Nivu (nebo námi vybraný sýr) a pokud více solíme, tak i trošku soli, ale opatrně.
Vše promícháme a dle potřeby přidáme hladkou mouku, kterou dobře do špenátové směsi zamícháme. Mělo by vzniknout středně husté těsto, které budeme nabírat lžící, hromádky rozprostřeme do rozpálené nepřilnavé pánve s trochou oleje a smažíme dozlatova z obou stran.
Placičky drží krásně tvar a netrhají se, ale nesmíme je otáčet příliš brzy. Po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a podáváme.
Podáváme s bramborem a dipy, bramborovou kaší nebo jako chuťovku či část přílohy. Dají se jíst i vychladlé.
Pokud chceme, můžeme přidat do směsi i jemně pokrájenou uzeninu.