Pivní žebra na medu a zázvoru
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřových žeber speciál
- cca 350–400 ml černého piva
- 4 lžíce medu
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 2 vrchovaté čajové lžičky strouhaného zázvoru
- 1 malá sušená chilli paprička (takové ta úplně miniaturní) nebo trocha čerstvě mletého chilli – lze vynechat
- 3 velké stroužky česneku které mají říz (pokud jsou malé, tak víc stroužků)
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- na špičku nože římského kmínu (kdo má rád)
- sůl
- pepř
Postup Pivní žebra na medu a zázvoru
Postup přípravy receptu
-
Den předem, aspoň 20 hodin, jsem si nachystala marinádu smícháním piva, medu, citronu, zázvoru, drobně nasekané chilli papričky, přidala jsem trochu soli, docela štědrou dávku čerstvě mletého pepře a špetičku římského kmínu. Nakonec jsem do marinády vhodila tymián a vložila do ní maso, které se pak v lednici marinovalo do druhého dne.
Troubu jsem prvně dala předehřát na 200°C. Maso jsem z marinády přendala do pekáčku a dala na 20 minut do trouby zatáhnout.
Mezitím jsem si marinádu i s tymiánem přelila do kastrůlku a během těch 20 minut ji svařila tak na 1/3. 1 ½ stroužku česneku jsem prolisovala do marinády, 1 ½ stroužku jsem prolisovala na maso a nožem jej rozetřela po povrchu a na bocích.
Teplotu v troubě jsem snížila na 180. Maso jsem lžící trochu polila marinádou (nemám mašlovačku) a hodinu přikryté pekla. Zhruba každých 25 minut jsem ho polévala marinádou (nebojte se polévat marinádou, klidně polévejte více, než aby se vyhodila, však v pekáčku pak zbude výborná šťáva =)).
Po hodině jsem víko sundala, teplotu v troubě snížila na něco mezi 150° - 160° a pekla další dvě hodiny. Nezapomněla jsem polévat marinádou. Ale poslední polití marinádou by mělo být nejpozději tak 50 minut před kompletním dopečením.
Po vytažení jsem maso nechala 20 minut odpočinout a následně servírovala s kváskovým chlebem:). Pokud šťáva v průběhu pečení moc zhoustla, je dobré ji po vytažení masa z pekáče trochu rozředit vodou.