Špenát s debrecínským špekem nebo slaninou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 250 g debrecínského špeku nebo slaniny bez kůže
- 1 větší cibule
- cca 2 stroužky česneku, dle chuti
- 450 g mraženého špenátu (protlaku)
- 2 vejce
- sůl
- pepř mletý
- hladká mouka
- vývar nebo voda s kousíčkem masoxu
Postup Špenát s debrecínským špekem nebo slaninou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve z libovějšího debrecínského špeku nebo slaniny sundáme kůži a poté ho pokrájíme na nudličky, které necháme nasucho osmažit v rozpálené pánvi.
Na osmažení pokrájené cibule dosklovata použijeme část vysmaženého tuku ze špeku či slaniny. Pak přidáme k cibuli krátce osmažit i nasekaný česnek a poté vložíme kostku špenátu (já dávám již rozmrazený), který osolíme, opepříme a necháme podusit.
Do podušeného špenátu rozklepneme dvě vejce, která ve špenátu během častějšího míchání necháme srazit. Je-li třeba ještě dosolíme.
Do špenátu vmícháme osmažený debrecínský špek či slaninu a do trošky zbylého tuku přidáme necelou lžičku hladké mouky a usmažíme si jíšku, kterou zalijeme troškou vývaru nebo vodou a povaříme do požadované hustoty na sos, kterým budeme přelévat přílohu. Sos dle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme s bramborovými noky, špeclemi, bramborovým nebo houskovým knedlíkem, bramborem.