Špenát s debrecínským špekem nebo slaninou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

250 g debrecínského špeku nebo slaniny bez kůže
1 větší cibule
cca 2 stroužky česneku, dle chuti
450 g mraženého špenátu (protlaku)
2 vejce
sůl
pepř mletý
hladká mouka
vývar nebo voda s kousíčkem masoxu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve z libovějšího debrecínského špeku nebo slaniny sundáme kůži a poté ho pokrájíme na nudličky, které necháme nasucho osmažit v rozpálené pánvi.

  2. Na osmažení pokrájené cibule dosklovata použijeme část vysmaženého tuku ze špeku či slaniny. Pak přidáme k cibuli krátce osmažit i nasekaný česnek a poté vložíme kostku špenátu (já dávám již rozmrazený), který osolíme, opepříme a necháme podusit.

  3. Do podušeného špenátu rozklepneme dvě vejce, která ve špenátu během častějšího míchání necháme srazit. Je-li třeba ještě dosolíme.

  4. Do špenátu vmícháme osmažený debrecínský špek či slaninu a do trošky zbylého tuku přidáme necelou lžičku hladké mouky a usmažíme si jíšku, kterou zalijeme troškou vývaru nebo vodou a povaříme do požadované hustoty na sos, kterým budeme přelévat přílohu. Sos dle chuti osolíme a opepříme.

  5. Podáváme s bramborovými noky, špeclemi, bramborovým nebo houskovým knedlíkem, bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!