Paštika z dýně

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

polovina dýně Hokkaidó (cca 300 g)
100 g husího sádla (výpek z pečínky, nebo i vepřové)
200 g másla
střední cibule najemno
nové koření
muškátový oříšek
skořice (vše mleté)
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Rozpůlte dýni, očistěte, lžící vyberte semínka a nakrájejte si ji na malé kostky.

  2. Na pánvi na středním plameni si rozehřejte sádlo a dýni opečte dokud mírně nezezlátne. Neměla by vám zhnědnout. Na konci přidejte na jemno nasekanou cibulku a chvíli ji osmažte do průhledna. Taky nesmí zhnědnout.

  3. Poté snižte plamínek na minimum a přidejte máslo, koření a sůl. Nejlépe při zakryté pokličce pak nechte dýni úplně změknout. Trvá to asi půl hodiny, můžete přidat trošku vody. Ona se vám ke konci zase vypaří, takže to moc nevadí. Kontrolujte si jestli nemáte moc velký plamen a jestli se vám dýně nechytá. V dýni by mělo být vody dost.

  4. Až bude dýně měkká, vše odstavte a směs rozmixujte v robotu, nebo tyčovým mixerem. Dávejte pozor, je to horké!!! Jemný krém pak uchovejte v zakryté misce v lednici (lapá pachy stejně jako máslo!). Nevím jak dlouho vydrží bezpečně na jisto, ale u mě v lednici se bez problémů dařilo uchovat asi týden.

  5. Protože jsme zjistili, že nám moc chutná, druhou dávku jsem zavařila. Vychladlou pastu jsem ve šroubovacích menších skleničkách nechala ve vodní lázni přejít varem, vypnula a nechala ve vodě zchladnout. Moc dobře chutná na zapékaných kanapkách se sýrem a s ančovičkou, na topinkách a v obyčejných“ míchaných vajíčkách s lžící zakysanky, v pórkové polévce, v rizotu. Všude s sebou její použití přinese nevídanou chuť a podle množství i krásnou zlatou barvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!