Špaldové noky se zelím a slaninou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

100 g špaldové celozrnné hladké mouky
100 g hrubé špaldové mouky hrubé nebo špaldové krupice
1 vejce
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky prášku do pečiva
asi 2 dl vody
1 balíček uzeného tempehu
1 malá cibule
2-3 řapíky listového celeru
sezamový olej nebo přepuštěné máslo
1 malá sklenička zelí sterilovaného ve sladkokyselém nálevu nebo 250 g čerstvého zelí
trochu octa
trochu cukru

Postup přípravy receptu

  1. Mouky smícháme s práškem do pečiva, osolíme a okořeníme, přidáme vejce a pomalu přiléváme vodu, aby vzniklo středně husté těsto. Do vroucí osolené vody postupně zaváříme nočky, můžete přes haluškovač, já ho nemám, takže jsem musela tvořit ručně. Vaříme raději po částech asi 4 minuty každou dávku. Po uvaření pokapeme olejem a promícháme, aby se neslepily.

  2. Na větší pánvi na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme oloupaný a nakrájený řapíkatý celer, chvíli smažíme, pak přidáme okapané zelí (pokud máme čerstvé, dochutíme octem a cukrem) a společně chvíli dusíme, aby zelí změklo.

  3. Na trošce oleje osmažíme tence nakrájené plátky uzeného tempehu do červena.

  4. Noky přihodíme do pánve k zelí, společně prohřejeme a na talíři posypeme tempehem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!