Špaldové noky se zelím a slaninou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 100 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 100 g hrubé špaldové mouky hrubé nebo špaldové krupice
- 1 vejce
- špetka soli
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- asi 2 dl vody
- 1 balíček uzeného tempehu
- 1 malá cibule
- 2-3 řapíky listového celeru
- sezamový olej nebo přepuštěné máslo
- 1 malá sklenička zelí sterilovaného ve sladkokyselém nálevu nebo 250 g čerstvého zelí
- trochu octa
- trochu cukru
Postup Špaldové noky se zelím a slaninou
Postup přípravy receptu
-
Mouky smícháme s práškem do pečiva, osolíme a okořeníme, přidáme vejce a pomalu přiléváme vodu, aby vzniklo středně husté těsto. Do vroucí osolené vody postupně zaváříme nočky, můžete přes haluškovač, já ho nemám, takže jsem musela tvořit ručně. Vaříme raději po částech asi 4 minuty každou dávku. Po uvaření pokapeme olejem a promícháme, aby se neslepily.
Na větší pánvi na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme oloupaný a nakrájený řapíkatý celer, chvíli smažíme, pak přidáme okapané zelí (pokud máme čerstvé, dochutíme octem a cukrem) a společně chvíli dusíme, aby zelí změklo.
Na trošce oleje osmažíme tence nakrájené plátky uzeného tempehu do červena.
Noky přihodíme do pánve k zelí, společně prohřejeme a na talíři posypeme tempehem.