Soparnik
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 500 g hladké mouky (já jsem 1/4 nahradila celozrnnou špaldovou)
- 350 ml vody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 5 lžic olivového oleje
- svazek jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- 2 stroužky česneku na posypání koláče
- hrst listové petrželky
- 0,5 kg mangoldu nebo listového špenátu
- 200 g čerstvého sýra
- sůl
- pepř
- olivový olej
- hrst sekaných loupaných mandlí
Postup Soparnik
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, vody, soli a oleje vypracujte pružné těsto, které rozdělte na dva díly a nechte 15 minut odpočívat.
Mangold nebo špenát očistěte, odstraňte větší řapíky a nakrájejte na nudličky. Nakrájené listy smíchejte s usekanou petrželkou, drceným česnekem, jarní cibulkou nakrájenou na kolečka a sýrem. Osolte a opepřete dle chuti.
Jeden plát těsta rozválejte na placku větší než je plech. na které budete péct. Položte na pečící papír a na těsto rozprostřete zeleninovou směs. Překryjte druhou plackou těsta a okraje pevně zaviňte dovnitř, Nechte péci při teplotě 180°C cca 20-30 minut.
Upečený koláč bohatě potřete olivovým olejem a posypte sekanými mandlemi a česnekem. Chutná výborně teplý i studený