Šneky s vanilkovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 sušené droždí nebo půl kostky čerstvého
250 ml vlažného mléka
100 g rozpuštěného másla
1 žloutek
Dále:
800 ml mléka
2 vanilkové pudinky - sypké
4-5 lžic cukru krupice
50 g másla + máslo nebo olej na vymazání formy
rozinky nebo brusinky - nejsou nutné

Postup přípravy receptu

  1. Mouky nasypeme do mísy, přidáme vanilkový cukr a vše promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, droždí, přidáme žloutek, zalijeme polovinou mléka a mírně promícháme na řidší kašičku, poté přilijeme zbylé mléko, vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout zhruba 45 minut.

  2. Během kynutí těsta uvaříme z mléka, cukru a pudinků tužší pudink, do kterého vmícháme po uvaření (již bez vaření) 50 gramů másla a necháme zchladnout. Postačí, když bude vlažný. Milovníci brusinek nebo rozinek je též mohou vmíchat do pudinku dle vlastní chuti.

  3. Po vykynutí těsto zlehka ještě jednou propracujeme a na pomoučněném stole rozválíme na tenký obdélníkový plát, který potřeme připraveným pudinkem. Potřený plát svineme na délku do rolády, kterou pokrájíme nití na zhruba 12 dílů, které naskládáme do koláčové nebo dortové formy (32 cm), případně pekáčku vymazaného máslem nebo olejem, nebo vyloženého pečícím papírem, který potřeme máslem nebo pokapeme olejem a necháme ještě 10 minut odpočinout.

  4. Formu vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme přibližně 40 minut, dozlatova. Lze upéct i v remosce o průměru cca 32 cm a to bez odpočinutí, zhruba 45 minut.

  5. Po zchladnutí šneky od sebe oddělíme, posypeme (nemusíme) moučkovým cukrem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!