Šneky s ořechovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 350 g hladké mouky (2 hrnky)
- 180 g másla (3/4)
- 1/2 bílého jogurtu (60-70 g)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 ml citrónové šťávy
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- Náplň:
- 100 g másla
- 75 g mletých vlašských ořechů
- 75 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- trochu rumu
Postup Šneky s ořechovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Těsto:
Rozpustíme máslo nebo ho necháme pořádně změknout. Smícháme suroviny na těsto. Mouku, máslo (ne horké), jogurt, cukr, citrónovou šťávu, sůl a prášek do pečiva. Těsto hněteme ručně cca 20 minut. Zabalíme ho do folie a necháme nejméně jednu hodinu odpočívat v lednici.
Těsto pokojové teploty rozválíme na plát asi 30 x 25 cm. Já ho válím mezi dvěma papíry na pečení, tak si ušetřím spoustu vztekání při případném přilepení válečku. Na takto připravené těsto namažeme náplň.
Náplň:
V menším hrnci rozpustíme máslo, přidáme moučkový cukr a ořechy. Krátce osmahneme a přidáme rum. Hmotu odstavíme a do vychladlé hmoty přimícháme žloutek.
Závěrečné rolování a pečení:
Na rozválené těsto namažeme náplň a pomocí pečícího papíru, který je pod těstem, srolujeme na roládu. Roládu nakrájíme asi na 1 cm široké šneky. Šneky klademe na pečící papír. Pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby cca na 25 minut 170 °C. I když šneky po nakrájení vypadají všelijak, v troubě se pěkně roztáhnou a zakulatí:)