Šneky s ořechovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
350 g hladké mouky (2 hrnky)
180 g másla (3/4)
1/2 bílého jogurtu (60-70 g)
1 balíček vanilkového cukru
50 ml citrónové šťávy
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
100 g másla
75 g mletých vlašských ořechů
75 g moučkového cukru
1 žloutek
trochu rumu

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:

  2. Rozpustíme máslo nebo ho necháme pořádně změknout. Smícháme suroviny na těsto. Mouku, máslo (ne horké), jogurt, cukr, citrónovou šťávu, sůl a prášek do pečiva. Těsto hněteme ručně cca 20 minut. Zabalíme ho do folie a necháme nejméně jednu hodinu odpočívat v lednici.

  3. Těsto pokojové teploty rozválíme na plát asi 30 x 25 cm. Já ho válím mezi dvěma papíry na pečení, tak si ušetřím spoustu vztekání při případném přilepení válečku. Na takto připravené těsto namažeme náplň.

  4. Náplň:

  5. V menším hrnci rozpustíme máslo, přidáme moučkový cukr a ořechy. Krátce osmahneme a přidáme rum. Hmotu odstavíme a do vychladlé hmoty přimícháme žloutek.

  6. Závěrečné rolování a pečení:

  7. Na rozválené těsto namažeme náplň a pomocí pečícího papíru, který je pod těstem, srolujeme na roládu. Roládu nakrájíme asi na 1 cm široké šneky. Šneky klademe na pečící papír. Pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby cca na 25 minut 170 °C. I když šneky po nakrájení vypadají všelijak, v troubě se pěkně roztáhnou a zakulatí:)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!