Znojemská pečeně s rýží
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové pečeně v celku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 2 středně velké cibule
- olej
- 20 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka tymiánu
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1/2 kostky masoxu
- 3 středně velké sterilované okurky
- 2 lžíce hladké mouky
- citronová šťáva (nebo lák z okurek)
- sůl
Postup Znojemská pečeně s rýží
Postup přípravy receptu
-
Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, nakrájenou cibuli a všechno koření. Za častého míchání restujeme 10-15 minut.
Pak vložíme očištěné a osolené maso a během 5-6 minut opečeme ze všech stran.
Zasypeme paprikou, zalijeme vřelou vodou, přidáme masox, okurky nakrájené na kostičky a necháme dusit 50-60 minut.
Poté maso vyjmeme, do vařící se omáčky nalijeme mouku rozmíchanou ve studené vodě a vaříme cca 20 minut aby mouka v omáčce nebyla cítit.
Dochutíme solí, případně lákem z okurek (či citronovou šťávou). Maso nakrájíme na tenké plátky a omáčku přecedíme na maso.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.