Kuře s kešu nádivkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 celé kuře bez vnitřností
2 housky - alespoň dva dny staré, aby nebyly úplně měkké
100 ml mléka
1/2 hrnku kešu oříšků nadrobno posekaných
nastrouhaná citrónová kůra z jednoho většího citrónu
2 vejce
2 lžičky sušené petrželky
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička mletého muškátového oříšku
1 lžička práškového česneku
grilovací koření na kuře
sůl
pepř
kostka slepičího vývaru
máslo - několik plátků
3 hrnky vody
alobal

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z bílku ušleháme tuhý sníh.

  2. Housky nakrájíme na menší kostičky, které na másle osmažíme dokřupava.

  3. V misce rozšleháme žloutky s mlékem, přidáme osmažené kostičky housky, sůl, pepř, citronovou kůru, kešu oříšky, koření a vmícháme sníh z bílků. Případně můžeme přidat trochu vymačkané šťávy z citrónu.

  4. Kuře omyjeme, osušíme, uvnitř mírně osolíme, opepříme a naplníme nádivkou. Otvor uzavřeme pomocí párátek nebo špejlí. Celé kuře důkladně ze všech stran posypeme grilovacím kořením.

  5. Na dno pekáče dáme plátky másla, položíme na ně kuře a několik plátků másla dáme také na povrch. Po stranách pekáče rozdrobíme slepičí bujón a zalijeme ho vodou.

  6. Pekáč překryjme alobalem tak, aby na jedné části zůstal menší otvor na odchod páry. Vložíme ho do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Kuře po této době obrátíme, podlijeme šťávou a přikryté pečeme dalších 20-25 minut.

  7. Alobal odstraníme, kuře opět obrátíme, podlijeme šťávou a nezakryté necháme dopéct. Záleží na velikosti kuřete, resp. dokud maso není měkké a nemá zlatou kůrčičku.

  8. Podáváme s vlastní oblíbenou přílohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!