Kuře s kešu nádivkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 celé kuře bez vnitřností
- 2 housky - alespoň dva dny staré, aby nebyly úplně měkké
- 100 ml mléka
- 1/2 hrnku kešu oříšků nadrobno posekaných
- nastrouhaná citrónová kůra z jednoho většího citrónu
- 2 vejce
- 2 lžičky sušené petrželky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1 lžička práškového česneku
- grilovací koření na kuře
- sůl
- pepř
- kostka slepičího vývaru
- máslo - několik plátků
- 3 hrnky vody
- alobal
Postup Kuře s kešu nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z bílku ušleháme tuhý sníh.
Housky nakrájíme na menší kostičky, které na másle osmažíme dokřupava.
V misce rozšleháme žloutky s mlékem, přidáme osmažené kostičky housky, sůl, pepř, citronovou kůru, kešu oříšky, koření a vmícháme sníh z bílků. Případně můžeme přidat trochu vymačkané šťávy z citrónu.
Kuře omyjeme, osušíme, uvnitř mírně osolíme, opepříme a naplníme nádivkou. Otvor uzavřeme pomocí párátek nebo špejlí. Celé kuře důkladně ze všech stran posypeme grilovacím kořením.
Na dno pekáče dáme plátky másla, položíme na ně kuře a několik plátků másla dáme také na povrch. Po stranách pekáče rozdrobíme slepičí bujón a zalijeme ho vodou.
Pekáč překryjme alobalem tak, aby na jedné části zůstal menší otvor na odchod páry. Vložíme ho do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Kuře po této době obrátíme, podlijeme šťávou a přikryté pečeme dalších 20-25 minut.
Alobal odstraníme, kuře opět obrátíme, podlijeme šťávou a nezakryté necháme dopéct. Záleží na velikosti kuřete, resp. dokud maso není měkké a nemá zlatou kůrčičku.
Podáváme s vlastní oblíbenou přílohou.