Šneky s jablky a mákem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g tvarohu
- 6 polévkových lžic mléka
- 8 polévkových lžic oleje
- 1 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- sůl
- 400 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- Maková náplň:
- 250 g mletého máku
- 75 g másla
- 2 polévkové lžíce medu
- 75 g rozinek
- 1 vejce
- 3 kapky mandlové esence
- Jablečná náplň:
- 600 g jablek
- 50 g cukru
- 1 citron
- 1 rulička skořice
- 250 ml vody
- Poleva:
- 160 g moučkového cukru
- 6 polévkových lžic rumu
Postup Šneky s jablky a mákem
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme nakrájíme na čtvrtky, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na dílky, přidáme cukr, kůru z citronu, skořici a zalijeme vodou.
Přivedeme k varu a několik minut povaříme, ale opatrně, jablka se nesmějí rozpadat. Jablka vyjmeme lžící s otvory a necháme vychladnout.
Do horké tekutiny po jablkách vmícháme mák, přivedeme k varu. Odstavíme a do máku vmícháme máslo, vejce, cukr, med, rozinky a mandlovou esenci.
Do mísy dáme tvaroh, mléko, olej, cukr, vejce a špetku soli a umícháme. Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva. Polovinu mouky přidáme do mísy s tvarohem a hněteme, pak dáme na vál k mouce a vypracujeme těsto.
Z těsta vyválíme obdélník asi 50 x 40 cm, natřeme makovou náplní, rozdělíme na ni dílky jablek a těsto od delší strany svineme. Ostrým nožem nakrájíme kolečka silná 1,5 - 2 cm.
Kolečka dáme na plech s pečícím papírem. Vložíme do trouby (já jsem pekla v horkovzdušné troubě na 200°C asi 15 minut) a upečeme.
Ihned po upečení potřeme polevou, utřenou z prosetého cukru s rumem.