Šneky s jablky a mákem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g tvarohu
6 polévkových lžic mléka
8 polévkových lžic oleje
1 vejce
100 g cukru
1 vanilkový cukr
sůl
400 g hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
2 čajové lžičky prášku do pečiva
Maková náplň:
250 g mletého máku
75 g másla
2 polévkové lžíce medu
75 g rozinek
1 vejce
3 kapky mandlové esence
Jablečná náplň:
600 g jablek
50 g cukru
1 citron
1 rulička skořice
250 ml vody
Poleva:
160 g moučkového cukru
6 polévkových lžic rumu

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme nakrájíme na čtvrtky, vyjmeme jádřinec a nakrájíme na dílky, přidáme cukr, kůru z citronu, skořici a zalijeme vodou.

  2. Přivedeme k varu a několik minut povaříme, ale opatrně, jablka se nesmějí rozpadat. Jablka vyjmeme lžící s otvory a necháme vychladnout.

  3. Do horké tekutiny po jablkách vmícháme mák, přivedeme k varu. Odstavíme a do máku vmícháme máslo, vejce, cukr, med, rozinky a mandlovou esenci.

  4. Do mísy dáme tvaroh, mléko, olej, cukr, vejce a špetku soli a umícháme. Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva. Polovinu mouky přidáme do mísy s tvarohem a hněteme, pak dáme na vál k mouce a vypracujeme těsto.

  5. Z těsta vyválíme obdélník asi 50 x 40 cm, natřeme makovou náplní, rozdělíme na ni dílky jablek a těsto od delší strany svineme. Ostrým nožem nakrájíme kolečka silná 1,5 - 2 cm.

  6. Kolečka dáme na plech s pečícím papírem. Vložíme do trouby (já jsem pekla v horkovzdušné troubě na 200°C asi 15 minut) a upečeme.

  7. Ihned po upečení potřeme polevou, utřenou z prosetého cukru s rumem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!