Sněhový koláč s lesními jahodami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 100 g cukr písek
- 3 žloutky
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 lžíce mléka
- měkký tvaroh v alobalu
- Mascarpone
- cukr moučka dle chuti
- jahodový pudink
- zakysaná smetana - kelímek
- 5 bílků
- pár kapek citronu nebo špetka soli
- 2 lžíce cukr moučka
- 0,5 dcl kvalitního jahodového sirupu
- miska lesních jahod
Postup Sněhový koláč s lesními jahodami
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, cukru, změklého másla, žloutků, PDP a mléka vypracujme těsto, které můžeme - ale nemusíme - dát odpočinout do lednice na později.
Až se dostaneme k pečení, rozmačkáme těsto do pekáče, lehce vystříkaného olejovým sprayem nebo vymáznutého papírem od másla - pekáč je velký asi 30x40 cm. V této fázi zapneme troubu, aby se vyhřála na cca 170 st.
V míse smícháme tvaroh, mascarpone, zakysanku, cukr a práškový pudink a natřeme na těsto. Kdo chce, může přidat zbylé dva žloutky, tvaroh bude pevnější, ne tak krémový.
Bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronu šleháme ponorným šlehačem až zdvojnásobí objem, pak přisypeme za stálého šlehání dvě vrchovaté lžíce moučkového cukru a šleháme dotuha.
Jahodovou šťávu dáme v hrníčku ohřát do MW - do varu - a za stálého šlehání malým pramínkem lejeme k bílkům a ještě chvíli šleháme.
Jahody v misce promícháme se sněhem a naneseme na tvaroh a těsto.
Pečeme, dokud sněhová čepice nebude hnědá, případě troubu ke konci pečení trošku ztlumíme.