Koprová omáčka s čerstvým koprem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 100 g másla
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 3/4 l vývaru z bujonové kostky nebo z masa
- svazek čerstvého kopru
- kelímek zakysané smetany
- šálek mléka
- 1 lžíce mouky
- 1 lžička cukru
- sůl
- ocet
Postup Koprová omáčka s čerstvým koprem
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozehřejeme v kastrolu, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, rozšleháme a přivedeme k varu. Stále mícháme.
Když omáčka zhoustne, přidáme silnější stonky kopru svázané nití. Jemné části kopru nakrájíme a zatím necháme zvlášť.
Vaříme mírným varem za občasného promíchání asi půl hodiny. Pak vlijeme opatrně smetanu, aby se nesrazila a mléko, které pokud je třeba, ještě zahustíme trochou mouky.
Necháme krátce povařit, vyjmeme svázané stonky a vsypeme jemně posekaný kopr.
Omáčku dochutíme solí, cukrem a popřípadě octem nebo citronovou šťávou.
Můžeme ještě zjemnit lžící másla, ale nemusí to být.