Snadný nepečený karamelový dort ze sušenek Lotus

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 g Lotus sušenek
60 g rozpuštěného másla
400 g Gervais (žervé) pokojové teploty
285 g karamelové pomazánky Lotus
1 lžička vanilkového extraktu
125 ml smetany ke šlehání
15 g moučkového cukru
Karamel:
40 g krupicového cukru
20 g třtinového cukru
špetka soli
45 g másla
60 ml smetany ke šlehání
1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve jsem začala sušenkami. Ty jsem v sekáčku nasekala najemno. K sušenkám jsem přilila rozpuštěné máslo a směs jsem promíchala. Základ ze sušenek je hotový. Ten jsem přesypala do formy o průměru 18 cm. Sušenky jsem upěchovala a uhladila. Formu jsem vložila na 30 minut do mrazáku.

  2. Mezitím jsem si připravila náplň z žervé pokojové teploty. To jsem dala do mísy a vyšlehala dohladka. Trvá to jen chvilku. K žervé jsem přidala karamelovou pomazánku Lotus, vanilkový extrakt a šleháním jsem vše spojila.

  3. Dále jsem si připravila smetanu ke šlehání, přisypala jsem do ní moučkový cukr a vyšlehala do krémové konzistence. Dejte pozor, ať šlehačku nemáte tuhou. Šlehačku mějte studenou, ne o pokojové teplotě. Lépe se pak šlehá.

  4. Šlehačku jsem stěrkou vmíchala ke směsi žervé a karamelové pomazánky a nalila do formy na sušenkový základ. Povrch jsem uhladila. V tuhle chvíli dejte formu do lednice přes noc nebo na chvíli do mrazáku, než připravíte karamel.

  5. Na ten jsem do pánve nasypala krupicový cukr, třtinový cukr, špetku soli, máslo a vše jsem na střední stupeň nechala rozpustit. Když se vše rozpustilo a spojilo, přilila jsem smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt a stále jsem míchala, dokud se vše opět nespojilo.

  6. Hotový karamel jsem nalila na dort. Pracujte rychle, jak je dort studený, karamel rychle tuhne, tak ať ho máte všude pěkně rovnoměrně. Karamel nechte zatuhnout v lednici.

  7. No a potom už jen dostaňte dort z formy. Nahřátým nožem objeďte formu kolem dokola. Pokud máte otevírací formu, máte to jednodušší. Já mám vyndávací dno, takže jsem si na stůl položila sklenici, na tu dala formu a tu stáhla dolů.

  8. Hotový dort můžete dozdobit šlehačkou. Nezapomeňte i dort krájet nahřátým nožem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!