Smetanové kotlety na houbách
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 vepřové kotlety (s kostí nebo bez)
- sůl
- pepř mletý
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
- větší hrst sušených hub
- 1 plnější lžíce sádla
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- cca 500 ml vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- jíška nebo záklechtka dle potřeby
Postup Smetanové kotlety na houbách
Postup přípravy receptu
-
Kotlety osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily. Naklepávat není nutné.
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle v kastrolu lehce dozlatova, pak ji shrneme ke straně a vložíme osmažit i připravené kotlety. Po otočení kotlet na druhou stranu přidáme do kastrolu rozvonět i jemně nasekaný česnek, bylinky a houby.
Kotlety zalijeme vývarem a pod poklicí dusíme na mírném ohni do změknutí. Pak vyndáme vyvařené větvičky bylinek, přilijeme smetanu, případně dle potřeby i trochu vývaru, přivedeme k varu, omáčku zahustíme jíškou nebo záklechtkou do požadované hustoty, případně dochutíme solí a pepřem a necháme krátce provařit.
Podáváme s rýží, bramborem, knedlíkem nebo těstovinami.